Zuidas Leeft

12 oktober: onthulling kunstwerk voor Jakoba Mulder

‘Future Past Glory’ heet het omvangrijke kunstwerk dat vrijdag 12 oktober 2018 in het Beatrixpark wordt onthuld. Dit ter ere van een van de belangrijkste stedenbouwkundigen van Amsterdam: Jakoba Mulder (1900 – 1988).

Jakoba ‘Ko’ Mulder werkte van 1930 tot 1972 als hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling voor de gemeente Amsterdam. Ze was de eerste vrouwelijke stedenbouwkundige en architect van de gemeente. Samen met Cornelis van Eesteren was Mulder de drijvende kracht achter het Algemeen Uitbreidingsplan van 1934, dat nog steeds geldt als een van de belangrijkste stedenbouwkundige plannen van Amsterdam. Het regelde de uitbreiding van de stad naar het westen en het zuiden. Daarnaast droeg ze in belangrijke mate bij aan de leefbaarheid van de stad. Samen met Aldo van Eyck gaf ze de stad ruim 700 speeltuinen. En in nieuwe wijken plande ze veel groen. Vooral met haar bijdrage aan het ontwerp van het Amsterdamse Bos verwierf ze bekendheid.

Jakoba Mulder samen met Cornelis van Eesteren in 1958

Jakoba’s aller landen

Voor het Beatrixpark, dat in 1938 openging, ontwierp ‘Ko’ een romantisch-Engelse landschapstuin met een vijver en een grote open recreatieweide. Ter ere van haar belangrijke bijdrage aan Amsterdam, ontwierp het kunstenaarsduo Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek de sculptuur Future Past Glory, die op vrijdag 12 oktober om 17.00 uur wordt onthuld in het Beatrixpark. Het is een roestvrijstalen werk, van niet minder dan 8,5 meter lang en 5,30 meter hoog. De Vrienden van het Beatrixpark nodigen speciaal alle Jakoba’s uit om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Future Past Glory Foto: Heringa/Van Kalsbeek

Informatie

Waar: Beatrixpark, Prinses Irenestraat 19 (zo’n 100 meter vanaf de ingang)
Wanneer: 12 oktober 2018
Tijdstip: 17.00 uur

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

22 november 2018 | 10:29

Peter Wessels

Hoe meer mooie kunst, hoe beter.

Schrijf een reactie
+1