Met drie ondergrondse stallingen tegen station Amsterdam Zuid aan, goed voor meer dan 9.000 fietsen, beschikt Zuidas al over prima voorzieningen voor fietsers. Onder het Zuidplein is ruimte voor 2.500 fietsen, onder het Mahlerplein 3.000. In mei 2018 openden we de ondergrondse stalling Strawinskylaan, goed voor maar liefst 3.750 fietsen. Maar daar blijft het niet bij. Dankzij het project Zuidasdok komen er nog eens 5.500 plekken bij – en wel in het straks geheel vernieuwde station.
Elders in de stad
Meer ‘fietswinst’ valt voor Zuidas nu vooral nog te halen uit investeringen elders in de stad. Er gaat extra geld naar het realiseren van stallingen aan de IJ-zijde van station Amsterdam Centraal en onder de sporen, bij station Bijlmer ArenA en station Amsterdam Lelylaan. Ogenschijnlijk ver van Zuidas, maar de auto laten staan en in plaats daarvan met het openbaar vervoer of de fiets naar Zuidas komen wordt zo wel steeds aantrekkelijker. Begin volgend jaar opent de fietsenstalling bij station Noord van de Noord/Zuidlijn (lijn 52), met 1.300 plekken. Vanaf daar is het nog maar een kwartier met de metro naar station Amsterdam Zuid.
Van en naar Amstelveen
Voor de vele forenzen uit Amstelveen is er eveneens goed nieuws. Het Rijk draagt 1,8 miljoen euro bij aan de verdere verbetering van de fietsroute tussen Amsterdam en Amstelveen: de Sportasroute. De Sportas loopt van het Havenstraatterrein aan het Haarlemmermeercircuit, achter het Olympisch Stadion langs, via de Nieuwe Kalfjeslaan en langs de Museumtram tot het stadhuis van Amstelveen. Deze route van zo’n vijf kilometer lengte is op een aantal plekken al verbeterd. In november opende bijvoorbeeld het verbrede Piet Kranenbergpad onder de A10. Met de rijksbijdrage willen de regio en de gemeenten Amsterdam en Amstelveen de overige delen aanpakken. Zoals in Amstelveen en bij de kop van de Bosbaan. Martijn Sargentini van de Vervoerregio Amsterdam: ‘Uit tellingen weten we dat dagelijks zo’n 7.000 fietsers de Sportasroute gebruiken. Juist bij de kop van de Bosbaan zien we dat dit er minder worden. Wij denken dat de onoverzichtelijke en op sommige plekken ook verkeersonveilige situatie daarmee te maken heeft.’ De Vervoerregio, als voorvechter van hoogwaardige fietsverbindingen tussen de verschillende gemeenten, gaat samen met de gemeenten aan de slag om de fietspaden te verbreden, verlichting aan te brengen en de vindbaarheid te vergroten. Een hele verbetering voor fietsers tussen Zuidas, Amstelveen en zuidelijker.
Almere
Ook in de gemeente waar de meeste autoforenzen vandaan komen, wordt het fietsen aantrekkelijker gemaakt. De provincie Flevoland ontvangt een bijdrage van het Rijk voor verbetering van het Spoorbaanpad in Almere, als schakel in snelfietsroute naar Amsterdam Zuidas. Dus ook goed nieuws voor de sportieve forens uit Almere.
Artikel delen:
Geef uw mening
Er werken zo'n 60.000-70.000 mensen(!) op en rond Schiphol die dagelijks woon-werk reizen. Het aantal werkenden dat daadwerkelijk met de fiets gaat, is schrikbarend klein. Vooral door het gebrek aan goede faciliteiten en snelle (brom)fietspaden vanuit Amsterdam richting Schiphol. Hier valt enorme winst te behalen door fietsvriendelijke kruisingen en verkeerslichten, goede doorgaande (brom)fietspaden die dus ook voor de Speed-pedelec toegankelijk zijn.
Zijn er nog meer fiets assen zoals de Sportas in en rond de Zuidas?
Beste Dik, je zou natuurlijk de oost-west as door Zuidas als fietsas kunnen zien; de route vanuit Zuidoost over de Rozenoordbrug (Amstel), door de fietstunneltjes en richtring RAI en Beatrixpark, door het fietstunneltje naar het WTC en de Strawinskylaan, Fred Roeskestraat – IJsbaanpad. Dat is ook een route die we in de toekomst in hoge kwaliteit willen doortrekken helemaal tot Schiphol. Bovendien sluit die route mooi aan op de Sportas.
Is de impressie met de inpandige fietsenstalling wel correct? Is dat wel de toekomstige Brittenpassage? Het lijkt de Minervapassage...
op de website van ProRail staat deze impressie als van de brittenpassage