Zuidas Leeft

Verrassende ontmoetingen bij Zuidas Engage

Presentaties over lokale landbouwproducten, stijlvolle kleding, mantelzorg en kunst. Het kon allemaal tijdens de tweede editie van Zuidas Engage, op 20 maart. En gelukkig was er ook volop aandacht voor de inwendige mens.

Tientallen Zuidassers – bewoners, ondernemers, werknemers en anderen – waren op het evenement afgekomen, dat voor de tweede keer in deze vorm werd georganiseerd. Het initiatief kwam van het bedrijf Zuidas Services, in samenwerking met de afdeling Zuidas van de gemeente Amsterdam en andere partners in Zuidas. Doel: elkaar beter leren kennen en zo samen bouwen aan een levendige wijk. Dat dit prima lukte, bleek alleen al uit de bijdragen die Zuidassers leverden aan de avond. De bijeenkomst vond plaats bij Tribes (in de ITO Toren). De welkomstcocktail werd aangeboden door Market33. De broodjes en snacks kwamen van BackWerk, er viel wijn te proeven en natuurlijk was er Zuidasbier, met voor het eerst in het assortiment een witbiertje. En dan was er vanzelfsprekend het goede doel: ditmaal Big Brothers Big Sisters, de organisatie die kwetsbare kinderen ondersteunt. Inez Maessen gaf een korte toelichting.

Het nieuwe witbiertje van Zuidas Bier
Het nieuwe witbiertje van Zuidas Bier Foto: Andre-Jan Douwes
Er was ook een borrel
Er was ook een borrel Foto: Andre-Jan Douwes

Boeren en Buren

In workshops kwam een scala aan onderwerpen voorbij. Marije Ebbers vertelde over Boeren en Buren: boeren leveren lokale producten en buren kunnen ze ophalen op dinsdagavond in Market33. Dat is meteen een ontmoetingsmoment. Ter plekke ontstond het idee voor een nieuw buurtevent: samen koken en onbekende groente leren kennen of leren wekken.

Sociaal bonuspakket

Jan Anne van Dijk, nauw betrokken bij de stichting Werk & Mantelzorg, brak een lans voor de mantelzorger. Er werden persoonlijke ervaringen uitgewisseld over de combinatie werken en mantelzorgen. Conclusie: Ondernemers concurreren momenteel op een krappe arbeidsmarkt met elkaar. Een ‘sociaal bonuspakket’, waarvan mantelzorg onderdeel is, kan voor werknemers het verschil maken.

De zintuigen

Veel aandacht was er voor smaak. Adam Tasi, van Gentlemen’s Place, vertelde hoe kledingkeuze de zintuigen prikkelt. Kunstenaar Rosa Sijben ging in op de vraag wanneer iets kunst is. Dit in het licht van de aanstaande Get Lost art route die dit jaar te bewonderen is tussen 22 juni en 22 september. Liebeth Perdijk van Wijnboutique & Spirits schotelde de aanwezigen een wijnproeverij voor, met de Pinot Noir-druif als smakelijk middelpunt. We weten nu dat de wortels van de Pinot Noir-wijnstok tot wel tien meter diep kunnen groeien.

Zuidas 2030 volgens Ruud Emous
Zuidas 2030 volgens Ruud Emous Foto: Andre-Jan Douwes
Wijnproeverij door Liebeth Perdijk van Wijnboutique & Spirits
Wijnproeverij door Liebeth Perdijk van Wijnboutique & Spirits Foto: Andre-Jan Douwes

Subsidie

Een praktische noot kwam van Linda Schot, die vertelde over de subsidie die stadsdeel Zuid ter beschikking stelt voor bewonersinitiatieven en hoe die aan te vragen. Een bewoonster vatte de koe direct bij de hoorns: ze wilde met een aantal buren een aanvraag doen voor kunst in de Boelegracht, met mooie verlichting. Dat wordt dus een vervolgafspraak.

Zuidas 2030

Het vergezicht kwam van Ruud Emous, medewerker van het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum. Hij projecteerde Zuidas letterlijk op Manhattan, hetgeen iedereen noopte om ons nieuwe ‘stadswijkje’ een beetje te relativeren. Aan de hand van berekeningen liet hij zien dat Zuidas ook in 2030 verhoudingsgewijs weinig woningen – en dus bewoners – heeft. Met als conclusie dat Zuidas, zonder de vele tienduizenden werknemers en studenten, nooit een echt levendige wijk wordt. Wie weet heeft Emous gelijk, maar de avond zelf beloofde het tegendeel.

Wat vond u ervan?

Was u aanwezig bij de tweede editie van Zuidas Engage op 20 maart? Laat dan weten wat u ervan vond.

Volgende editie

Wilt u meedenken over een volgende editie van Zuidas Engage? Wilt u meedoen of aanwezig zijn? Laat het weten via engage@zuidasservices.nl. Het idee is om eind juni een volgende bijeenkomst te organiseren.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

'
27 maart 2018 | 09:54

katja

Vond het weer een hele leuke avond. De combi workshop en borrel met de buurtbewoners. Complimenten voor de organisatie!!

Schrijf een reactie
2
+1
'
23 april 2018 | 16:25

Kim | Amsterdam Zuidas

@Katja, de volgende Engage staat gepland op 5 juli, dus niet op 28 juni.

Schrijf een reactie
+1
'
30 maart 2018 | 09:56

Kim | Amsterdam Zuidas

@Katja
Leuk dat je er was! De volgende staat al weer gepland, op 28 juni. Noteer ‘m snel 🙂

Schrijf een reactie
+1
'
27 maart 2018 | 09:31

Maria

Als je op de NEE, niet nuttig button klikt werkt die niet….. alleen de JA button werkt….
Zo lukt het wel met die 100% nuttig steeds.
Heel raar. Hoe kan dat?

Schrijf een reactie
5
+1
'
29 maart 2018 | 10:56

Redactie | Amsterdam Zuidas

@Maria
De button ‘NEE’ werkt hoor. Dat kun je zien: van de 12 mensen die hebben gereageerd (tot 29 maart) hebben 2 mensen ‘NEE’ aangeklikt. Maar als je eerder op ‘JA’ hebt geklikt, kun je bij nader inzien niet meer op ‘NEE’ klikken. Blijf vooral je mening geven.

Schrijf een reactie
+1