skip to main content
Eerste bewoners Xavier ingetrokken

De woningen in het pand zijn allemaal opgeleverd, vertelt Tim Verwey van The James Company. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van de inhuizing en verleent daarnaast de nodige service aan de nieuwe bewoners. ‘We zijn een soort huismeester 2.0’, zegt Verwey.

Logistieke uitdagingen

De verhuizingen verlopen volgens Verwey tot nu toe goed, ondanks de nodige logistieke uitdagingen. Vanwege de beperkte ruimte op straat, vereisten eerst de bouw en nu het intrekken van de bewoners nogal wat planning. In samenwerking met de gemeente werden verschillende laad- en losplekken gecreëerd, die opstoppingen op straat moeten voorkomen. Daarnaast krijgt iedere dag een beperkt aantal nieuwe Zuidas-bewoners de sleutel van hun appartement, zodat niet iedereen tegelijk met verhuiswagens komt voorrijden. Ook met de aannemers die de nieuwe bewoners zelf inhuren – de tegel- en keukenzetters, schilders en vloerenleggers – maakt The James Company afspraken. Voor bewoners op de hogere verdiepingen kan de lift nog voor beperkingen zorgen. Te grote of te zware spullen moeten mogelijk met een kraan naar binnen worden gehesen, maar tot nog toe is dat niet nodig geweest. Gemeente, aannemers en The James Company lijken alle pijnpunten goed te hebben voorzien. Buurtbewoners en werkverkeer blijven zo veel mogelijk van hinder bespaard. Wel dijde het bouw- en nu inhuisgebied uit tot op de stoep en het fietspad van de Mahlerlaan. Die zijn binnenkort gewoon weer te gebruiken.

Huismeester

Wie die bewoners precies allemaal zijn kan Verwey niet zeggen, maar wel is al duidelijk dat een aanzienlijk deel bestaat uit Engelssprekenden. Verder zijn er veel jonge stellen en alleenstaanden, die een van de 159 huur- en koopappartementen betrekken. De hoge toren telt 21 verdiepingen, daarachter staan twee lagere torens van ieder 6 verdiepingen. Lang niet iedereen is al verhuisd, maar de eerste bewoners zitten hoog en droog. De huurders hoeven alleen een vloer te leggen, veel kopers moeten meer zelf regelen om hun appartement bewoonbaar te maken. Alle appartementen zijn in elk geval van vele gemakken voorzien. Het internet is al aangesloten en elke bewoner kan gebruikmaken van die ‘huismeester 2.0’, een conciërge in de lobby. Deze conciërge regelt van alles: van een babysitter, klusjes in huis tot een stomerij.

Bakker en chocolaterie

De begane grond (vakterm: de plint) is inmiddels casco opgeleverd, waarmee het verbouwen op de begane grond de laatste fase ingaat. Tot nu toe zijn twee van de vier winkelruimtes verhuurd. Chocolaterie Leonidas (inclusief ijssalon) en bakkerij Le Comptoir de Pain Bio strijken hier neer. De overige twee locaties krijgen hopelijk ook snel een passende bestemming. De oplevering van Xavier betekent de voltooiing van een bouwproject van zo’n drie jaar. Steigers en hekken maken plaats voor een grote groep nieuwe bewoners van Zuidas. Een mooie stap in de verdere ontwikkeling naar een Amsterdamse wijk waar gewerkt én gewoond wordt. Aan alle bewoners van Xavier: welkom in Zuidas.

Geef uw mening