skip to main content
Architect Van der Pol: ‘The George is gezond en elegant’

Van der Pol oogt – via het computerscherm dan – content. ‘Omdat Zuidas een tamelijk strenge en zakelijke uitstraling heeft, wilden wij juist een gebouw met een zekere frivoliteit en swing neerzetten. Dat zie je terug in het kleurgebruik met veel geel en oranje, in de aflopende terrassen en in de bijzondere vorm.’ Het ontwerpteam zich liet inspireren door een opwaaiende zomerjurk en nu het eindresultaat zichtbaar is, zie je dit terug.

Het ontwerpteam zich liet inspireren door een opwaaiende zomerjurk

Groen en duurzaam

In het ontwerp was daarnaast veel aandacht voor groen en duurzaamheid. ‘Omdat er in de directe omgeving weinig groen te vinden is, wilden we dit juist toevoegen aan de glazen gevel aan de De Boelegracht. Ik vind het bijvoorbeeld mooi dat er een kom op het dak is aangelegd die regenwater opvangt en de planten van water voorziet.’ Ook aan saamhorigheid is gedacht. ‘Het leek ons prettig als de bewoners een plek hebben waar ze even met elkaar kunnen zitten en praten. Al met al moest het een aantrekkelijk woongebouw worden dat voldoet aan de standaard van deze tijd. Gezond en elegant.’

The George aan de kant van de De Boelegracht

Markante ontwerpen

In het team dat werkte aan The George zaten veel vrouwelijke architecten, wat in deze branche nog steeds bijzonder is. Heeft dat het ontwerp en het proces beïnvloed? Van der Pol weet dat niet goed. ‘Ik denk dat dit wel voor een bepaalde dynamiek zorgt, maar eigenlijk zijn we daar niet zo mee bezig.’ Van der Pol was zich hier meer bewust van toen zij in 2008 de eerste vrouwelijke Rijksbouwmeester van Nederland werd, voor een periode van 3 jaar. ‘Ik was er in zoverre mee bezig dat ik het tamelijk ernstig vond dat er in de voorgaande 200 jaar nog nooit een vrouw was die deze functie had vervuld. Het was mooi om te doen, maar uiteindelijk wil ik dat vooral mijn gebouwen bijblijven. Als Dok architecten gaan we dan ook voor onderscheidende ontwerpen.’

Liesbeth van der Pol

Creatieve fase

Tijdens het ontwerpproces voor The George was iedereen enthousiast. ‘Zuidas is een bijzondere plek. Internationaal, dynamisch en divers, maar ook afstandelijk. De opdracht vormde een uitdaging omdat we een tegenhanger van die zakelijkheid wilden neerzetten.’ Aan het begin van het ontwerpproces zit het team bij elkaar en wordt er vrijuit geassocieerd, geschilderd en geschetst. ‘Hoewel we altijd de eindgebruiker in gedachten houden – in dit geval de toekomstige kosmopolieten die in The George zouden gaan wonen – brengt deze fase heel veel creativiteit met zich mee. Je wordt dan nog niet gehinderd door de technische kaders, waardoor je je fantasie de vrije loop kunt laten en de randjes kunt opzoeken. Uiteindelijk kom je samen tot een eindidee en werk je dat verder uit.’

De schetsen en aquarellen spraken direct aan. Ook privé maakt van der Pol veel aquarellen

Loslaten

Het ontwerp voor The George werd omarmd door ontwikkelaars BPD en AM. ‘Op de dag dat je hoort of je de opdracht krijgt, hangt er op kantoor een gezonde spanning in de lucht. En als je het bent geworden, is dat zeker een feestelijk moment. Het is ook fijn als gezien wordt wat je bedoelt met je ontwerp en dat we die vrolijke, warme en duurzame uitstraling konden overbrengen.’ Als het definitieve ontwerp voltooid is, breekt een periode aan van loslaten en vertrouwen in de vaardigheden van aannemer BAM Wonen. Niettemin ging Van der Pol af en toe even een kijkje nemen. ‘Ik woon in Amsterdam Oost, dus zo ver is het niet. Het blijft spannend om te zien hoe het ontwerp in de praktijk uitpakt.’

De sleuteloverdracht aan de eerste bewoners

Missie volbracht

Bij de overdracht van de sleutels was Van der Pol zelf niet aanwezig. ‘Toch hoop ik over een tijdje eens langs te gaan bij de bewoners. Ik wil dan graag weten hoe het wonen bevalt, wat ze vinden van het groen en of de gezamenlijke ruimtes goed werken. Uiteindelijk doe je het voor hen en niet voor collega’s. Zelf zijn we heel tevreden over het eindresultaat, maar ook daar gaat het niet om. Gebouwen, en zeker een thuis, zijn bepalend voor je leven. Voor mij is het grootste compliment om van mensen te horen dat ze fijn wonen in The George. Dan is onze missie volbracht.’

Geef uw mening

Michael T

Er lijkt (eind okt '21) wat aan de hand te zijn met de zijgevels van dit markante gebouw. Want ik zie een kraan en steigers over de volle hoogte. Ontwerp- of bouwfoutje en wat dan? Of gaan ze de buitengevel achteraf toch maar in één kleur uitvoeren....

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Michael T. en Inge, bedankt voor jullie vragen. The George is geen aangelegenheid meer van Amsterdam Zuidas. De huidige herstelwerkzaamheden zijn uitbesteed aan uitvoerder BAM. Wat wij weten is dat er sprake is van een verlenging van de werkzaamheden en dat er een vergunning wordt aangevraagd voor de steigers die zijn geplaatst. Deze zijn voor de werklieden zodat ze ook op de benodigde plekken kunnen komen als de bewoners er zelf niet zijn.

Inge

Verbaas ik mij ook over. Geen goed teken. En nog meer omdat er geen antwoord op de mail van Michael T. komt

Denise

De artist impression is altijd hoopvol maar ook nu komen wij bedrogen uit. De balustrade ‘tuin’ ziet er enorm verwaarloosd uit. Saaie beplanting ook. Dat terwijl er blijkbaar een irrigatiesysteem in zit. De Valley idem dito. Ook daar zie ik in de artist impression enorme groenpartijen en zelfs bomen op de balkons. Komt op mij over als een krampachtige ‘vergroening’ die tegenwoordig in is. En op de grond worden er maar aan de lopende band oude bomen gekapt.

Huub

Denise heeft helemaal gelijk. Het is maar de vraag of dat gewenste groen ooit in de beurt komt van wat de architecten beoogden…

Rebecca van de Beek

Mooi eindresultaat! En ook de groovEe balustade van EeStairs is een prachtig voorbeeld.

Margreet Overberg

Niet over nagedacht hoe men moet verhuizen. Daarom blijft het bouwterrein langer in gebruik en gaan e de gracht pas schoonmaken en verbreden in oktober. Kijken wij nog langer tegen de rotzooi aan. En als de gracht verbreed is kan er geen hoogwerker meer komen. Hoe gaan ze volgend jaar bijvoorbeeld het groen onderhouden, de ramen lappen etc....?

hans wamsteeker

beste Margreet De wijk Buitenveldert/Zuidas leest graag over wat er in Zuidas gebeurt. Ik wil uw geluid graag laten horen in de Wijkkrant Buitenveldert/Zuidas, waarvan ik de hoofdredacteur ben. Graag even contact opnemen met Hans Wamsteeker 06 2097 3016 of een mailtje naar hawamsteeker@gmail.com Dank !

Thomas van Staveren

Je zal tegenover de ingang wonen. Dan kijk tegen een bijna dichte muur aan, vreselijk!

Jan Jaap Hofstra

Schitterend werk!

JOYze

Goeie inzet en gezonde uitgangspunten. Navolging waard

Neijzen

echt een afschuwelijk gebouw!

Roland

Opwaaiende zomerjurk? Ik denk dat de architect zich eerder heeft laten inspireren door de siedlung Alt Erlaa in Wenen.. https://oe1.orf.at/artikel/644849/Wohnpark-Alt-Erlaa-Wien

Renske van Bers

Beste Roland, goed gezien en opgemerkt! Groet, Renske Zuidas.nl

Lex

Heel mooi! Ik kijk er met veel genoegen letterlijk op uit!

Pascal

Het gebouw verdient het om ook goed van dichtbij te bekijken. Dan komt nog beter naar voren hoe mooi het is ontworpen en dat mooie materialen zijn gebruikt. Echt een aanwinst!