skip to main content
Rietveld-studenten scheppen kunst in hotel INNSiDE

‘Het is hier nog wel een beetje… netjes’, merkt tweedejaars student Håkan Karvonen een tikje vertwijfeld op als hij een kamer op de zeventiende verdieping van het INNSiDE hotel binnenloopt. Zijn docent van de Gerrit Rietveld Academie, Olle Stjerne, kijkt even rond en knikt instemmend. ‘Ja, maar dat komt wel goed. We leggen gewoon plastic neer. Veel plastic.’ Dat zal wel moeten – Karvonen is van plan om de komende weken in de hotelkamer te werken aan drie olieverfschilderijen, die zodra ze klaar zijn de muren van de badkamer zullen sieren. De ruimte oogt smetteloos, ruikt zelfs nog nieuw. Niet zo gek natuurlijk, voor een kamer in een hotel dat krap een maand geleden haar deuren opende. Karvonen wil er morgen zijn intrek nemen. Maar voor hij zijn doeken en verfmaterialen overhevelt, inspecteert hij nog een keer hoe het zonlicht op de badkamermuur valt.

Rietveldstudent Håkan Karvonen doet inspiratie op in de badkuip

Selectie

Karvonen is één van de 14 Rietveldstudenten die in het spiksplinternieuwe INNSiDE hotel een hotelkamer tot atelier mogen omdopen. Dat is overigens niet voor iedereen van de kunstopleiding weggelegd: de studenten hebben een voorstel moeten presenteren, waarna een selectie plaatsvond door hotelmensen en docenten. Voorwaarde: hun kunst moet op een of andere manier verband houden met de ruimte waar ze wordt vervaardigd én straks zal worden geëxposeerd. Het plan van Karvonen slaagde met verve. ‘Voor we een voorstel maakten, hebben we al in het hotel kunnen rondkijken’, vertelt de student. ‘Mij viel op dat je tegen een muur aankijkt vanuit de badkuip. Het zette me aan het denken: wat zou je op zo’n moment willen zien? Als hotelgast bevind je je in een vreemde kamer in een onbekende stad. Eigenlijk wil je dan iets van thuis voelen. Juist op het moment dat je in bad stapt en dus ontspant.’

Eigen familie

Die associatie blijkt heel persoonlijk. De Zweedse Karvonen groeide op in een skidorp in het uitgestrekte noorden van het land, maar zijn vader is Fins. Hij reisde – voor hij naar Amsterdam kwam en zich op de kunsten toelegde – als chef-kok jarenlang de wereld rond. ‘Ik heb overal mijn thuis moeten maken. En ik heb ontdekt dat dat te maken heeft met waar je wortels liggen. Vandaar dat ik de geschiedenis van mijn eigen familie als uitgangspunt voor de schilderijen wil gebruiken.’ De fotograaf die is meegekomen om Karvonen op de gevoelige plaat te leggen, wrijft even over de badkamermuur. ‘Ben je niet bang dat die schilderijen straks drijfnat worden?’ Karvonen grinnikt. ‘Misschien is het wel mooi als het werk op een organische manier opgaat in de ruimte.’

Buren

Dat is nu net waar Sjoerd Sybesma, general manager van het INNSiDE hotel, ook op hoopt. Hij was het, die een jaar geleden het idee vatte om een samenwerking aan te gaan met de Gerrit Rietveld Academie. ‘We zijn praktisch buren. En ik vond: als je zo’n groot hotel opent, moet je verbinding maken met de omgeving. Anders kan het hotel net zo goed in Madrid of Londen staan.’ Een echte kunstkenner is hij niet, geeft Sybesma toe. ‘Maar hoe gaaf is dat hier straks werken hangen die nergens anders ter wereld te zien zijn?’

Sjoerd Sybesma, general manager van het INNSiDE hotel

Zes meter hoge sculptuur

Die werken variëren van schilderijen tot installaties en video-animaties die bijvoorbeeld op de schermpjes in de lift te zien zullen zijn. In de skybar – het paradepaardje van het 19 verdiepingen tellende hotel – werkt een student zelfs aan een zes meter hoge sculptuur. Olle Stjerne, de gastdocent en oud-student van de Gerrit Rietveld Academie die het project begeleidt, laat het ons allemaal trots zien. ‘Het is een prachtige uitdaging voor de studenten om kunst te verbinden aan een bepaalde ruimte. Tegelijkertijd leren ze iets over het snijvlak met commercie, daar krijgen ze ook na hun studie mee te maken.’

De spectaculaire skybar van het INNSiDE hotel

Matrassen

Op de gang van een andere verdieping komen we een Franse studente in werkkleding tegen. Onlangs heeft ze de telefoons uit verschillende hotelkamers bij elkaar verzameld, waarna ze er een foto van maakte. Die komt straks in een van de hotelkamer te hangen, met een QR-code die gasten meer moet vertellen over haar project. ‘Ik doe nu hetzelfde met matrassen, die heb ik gisteren tegen de ramen gezet om er foto’s van te maken.’ Ze opent de deur van een hotelkamer om het ons te laten zien, maar kijkt enigszins verbaasd. Het matras dat ze eerder zo nauwkeurig tegen de ruit had gemanoeuvreerd, ligt weer netjes op het bed. ‘Ik gok dat de schoonmakers het idee niet helemaal begrepen’, lacht ze hardop.

Enigszins afhankelijk van de omstandigheden zijn de werken van de Rietveldstudenten vanaf eind juni in het INNSiDE hotel te zien.

Tekst: Iris Cohen

Geef uw mening