skip to main content
Vermaarde tuinarchitect Piet Oudolf bezoekt Valley

Met het verdwijnen van de steigers lijkt Valley op een bloemknop die langzaam ontluikt. Het zichtbaar worden van het natuursteen is nog maar het begin van hoe Valley eruit komt te zien. In juni begon het aanbrengen van de beplanting op en tussen de drie torens van dit nieuwe Zuidas-icoon. Niemand minder dan de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf bedacht dit verticale landschap. Hij deed dat in opdracht van EDGE Technologies en in samenwerking met Deltavormgroep.

Bekijk het filmpje

‘Goed voor de plantjes’

Uitgerekend op de dag dat de meteorologische zomer begint, komt de regen met bakken naar beneden. Piet Oudolf maalt er niet om. ‘Goed voor de plantjes’, is zijn commentaar. Een rondgang met Oudolf is voor tuinliefhebbers ook een soort college. Hij strooit met Latijnse namen en geeft terloops nog wat laatste aanwijzingen aan de hoveniers die met grote zorgvuldigheid de nog jonge plantjes op de juiste plek zetten.

Het eerste groen voor Valley wordt aangeplant

Monnikenwerk

Het is Oudolfs eerste bezoek aan Valley, om getuige te zijn van de eerste aanplant in een van de 370 plantenbakken die architect Winy Maas ogenschijnlijk nonchalant over Valley heeft uitgestrooid. Het lijkt voor de hoveniers van Wencop uit Barneveld monnikenwerk om de 176 plantensoorten over bakken op 26 verdiepingen te verdelen. Er komen 227 bomen en heesters, in 63 verschillende soorten. Plus 12.846 vast planten in 155 verschillende soorten. En 391 klimplanten in 5 soorten. De zes medewerkers van het hoveniersbedrijf hebben eerst een training moeten volgen om op deze hoogtes veilig te mogen werken. Normaal kruipen ze door een tuin, maar nu klauteren ze, gezekerd aan een stevige lijn, uit een raam op de zeventiende verdieping van een van de drie woontorens van Valley om de planten op de juiste plaats te zetten.

De vele tuinvakken van Valley

Klein pootgoed

Op de ontelbare balkons zijn drie verschillende soorten plantenbakken gebouwd. In de wat diepere kunnen flinke struiken worden aangebracht. Net als in je eigen tuin is het pootgoed nu nog klein. Maar door het voedingsrijke substraat waarin de planten wortelen en het ingenieuze watergeefsysteem dat in alle bakken aanwezig is, krijgen de planten voldoende voeding en water om te groeien.

Verticaal landschap

Zo wordt de Valley met de dag groener. Als Valley in oktober wordt opgeleverd, hoeven de nieuwe bewoners niet meer om te kijken naar de inrichting van hun balkontuinen. Die zijn dan allemaal al klaar. En misschien nog belangrijker: Amsterdam is dan verrijkt met een verticaal landschap, waarvan een deel tussen de drie torens openbaar toegankelijk is. Zelfs voor Oudolf, de eminence grise onder de tuinontwerpers die over de hele wereld bijzondere tuinen aanlegde, is het verticale landschap van Valley iets nieuws.

Valley komt uit de steigers

Geef uw mening

Michael

Heerlijk wat meer groen! en dat in een spectalair gebouw met onderin enige publieksfuncties. Verticaal is ook leuk. Op radio 1 hoorde ik bij het programma kunststof pas een interview met Piet Oudolf: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/kunststof/237d9627-76ea-4134-b7f9-9d8a652f4fe2/2021-06-14-kunststof-piet-oudolf-tuin-en-landschapsarchitect Meer algemeen: erg stom dat er vroeg zoveel groen van de taluds bij de a10 is weggehaald. En dat terwijl we nog een hele tijd op het tunnelding met park erop moeten wachten. En het kantoor-woongebied van de zuidas moet echt groener, meer schaduw, en graag een waterpartijtje als in west op het haarlemmerplein?

Redactie

Beste Michael, Bedankt voor je enthousiaste en kritische reactie. Leuk, het interview met Piet Oudolf in Kunststof. Wat betreft het groen langs de A10: je hebt helemaal gelijk, achteraf gezien is dat te vroeg weggehaald. Toen waren we in de veronderstelling dat we dit gebied (het tracégebied voor Zuidasdok) snel nodig hadden. Nu weten we dat het langer had kunnen blijven staan. Er moet nog meer gekapt worden, maar gelukkig hebben we dat kunnen uitstellen totdat het wel echt nodig is. Het park langs de noordkant van het vernieuwde station Amsterdam Zuid (het DokDakpark) zal inderdaad nog wel een tijd duren. Ondertussen doen we er wel alles aan om Zuidas groener te maken. Er komen steeds meer mensen in Zuidas wonen en dat betekent dat het groener en dus leefbaarder moet. Op dit moment voeren we het Plan voor een Groene Zuidas uit. Amsterdam heeft daar in 2018 10 miljoen euro voor uitgetrokken.

Michiel

zo gaaf dit project!

hw

Leuk om te lezen en zien, zeer benieuwd naar het resultaat!