skip to main content
Gouden A.A.P. voor tijdelijke rechtbank Amsterdam

De felicitaties gaan naar het Rijksvastgoedbedrijf (opdrachtgever) en cepezed (architecten): met de tijdelijke rechtbank aan de Parnassusweg hebben zij de tiende editie van de Amsterdamse Architectuur Prijs – de Gouden A.A.P. – gewonnen. ‘De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is flexibel in tijd, plaats én functie.’

‘Wanneer je als bezoeker door de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam loopt, word je omarmd door een gevoel van rust’, vermeldt het rapport van de vakjury. ‘Achter deze kalme uitstraling schuilt echter een intrigerend verhaal; het gebouw is flexibel in tijd, plaats en functie.’

Waarom dan tijdelijk?

Als het gebouw dan zo goed en slim ontwerpen is, waarom zou je het dan niet laten staan? Een deel van het oude gebouw moest worden gesloopt om uiteindelijk de nieuwe rechtbank te bouwen. Zo zorgt het tijdelijke gebouw ervoor dat de rechtbank tijdens de bouw gewoon functioneert.

Als legostenen opnieuw opbouwen

Het gebouw is zodanig ontworpen dat het uit elkaar te halen is, te verplaatsen en dan gewoon ergens anders weer opnieuw op te bouwen. Of zoals de vakjury omschrijft: “Op geen enkele manier verraadt het gebouw in de uitvoering een tijdelijke constructie te zijn: het is architectuur terugbrengen tot lego, maar dan wel lego van spectaculaire, hoogwaardige kwaliteit.”

Geef uw mening