skip to main content
54 appartementen voor mensen met zware zorgvraag

‘Iedereen associeert Zuidas natuurlijk met grote kantoren en hotels’, weet ook Voermans. ‘Als zorglocatie zijn we daardoor een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar dat is alleen maar goed, want ook zorg hoort bij een nieuw stuk stad. En dit is natuurlijk een prachtige locatie vanwege de goede verbindingen, leuke winkelstraten in de buurt en genoeg groen.’ Al langer had Cordaan het voornemen particuliere zorg te gaan bieden in Amsterdam. Hier is namelijk veel behoefte aan. ‘Dat is ook waar we als Cordaan voor staan: zorg voor iedereen in Amsterdam, voor iedere leefsituatie en leefstijl. En dat we dit dan in Zuidas mogen waarmaken, een deel van de stad dat zo in ontwikkeling is, dat is mooi om mee te maken.’

Ouderen met een zorgindicatie

De huurappartementen komen in het meest oostelijke deel van Zuidas (Kop Zuidas geheten). Voor wie precies? ‘Deze zijn specifiek bedoeld voor ouderen met een zorgindicatie 4 of hoger.’ Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zoals de 3 partnerappartementen op de derde etage. ‘Deze zijn groter dan de andere woningen en zijn geschikt voor een stel, waarvan slechts één partner hoeft te beschikken over een zorgindicatie.’ Het wonen en de services bij Zuidoever brengen uiteraard kosten met zich mee: een toekomstige bewoner betaalt ongeveer 3000 euro per maand. ‘Maar daar krijgen de bewoners ook veel voor terug.’

24 uurszorg

In de toekomst zal het de bewoners inderdaad aan niets ontbreken. Voermans: ‘We zullen hen letterlijk ontzorgen. Dat betekent dat er voor de bewoners gekookt wordt en dat onze medewerkers 24 uur per dag aanwezig zijn. Zij zijn opgeleid om eventuele gezondheidsrisico’s te herkennen en hebben ruime ervaring met mensen met dementie en/of somatische klachten.’ Daarbij is het straks ook een prettig gebouw om te verblijven met zowel aantrekkelijke, gemeenschappelijke ruimtes, als bijvoorbeeld een bibliotheek waar de bewoners zich kunnen terugtrekken. Ruimtes die overigens ook gebruikt mogen worden door hun familieleden en vrienden.

Proef op de som

Tijd om de proef op de som te nemen: de bouwlaarzen gaan aan, de helm op. Voermans begint te stralen als we het gebouw betreden. ‘We wilden een gebouw creëren dat uitnodigt tot aangenaam wonen.’ Dit resulteerde in enerzijds strakke lijnen aan de buitenkant, maar anderzijds ook met een zachte, toegankelijke uitstraling, heel veel licht en grote buitenruimtes.’ Dit laatste blijkt ook als we de toekomstige binnentuin passeren, de wintertuin en het enorme balkon. ‘Zeker als mensen niet meer zo gemakkelijk de straat op kunnen, is het belangrijk dat ze toch even een frisse neus kunnen halen of lekker in de zon kunnen zitten.’

Maatwerk

En dan hebben we het nog niet eens over de appartementen zelf gehad, die zich kenmerken door veel lichtinval en een ruime opzet. Voermans: ‘Ik heb niks teveel gezegd toch?’ De appartementen kunnen geheel door de bewoners zelf worden ingericht. ‘We vinden het heel belangrijk dat mensen regie houden over hun eigen leven. Het uitgangspunt is dat mensen zich hier straks prettig voelen en zichzelf kunnen zijn. Dat betekent dat we maatwerk leveren en dit bereik je door met elkaar in gesprek te gaan en vooral door goed te luisteren. Want uiteindelijk is niet dit gebouw het belangrijkst – hoe trots ik ook ben – maar zijn bewoners.’ Als het goed is, kunnen de eerste bewoners worden verwelkomd in het voorjaar van 2020.

Meer informatie: www.deoevers.amsterdam.

Geef uw mening

Irene

Goh wat zou ik dit mijn zoon van 27 jaar heel erg gunnen, hij ligt nu in een verpleeghuis in ZO. Waar de verpleging erg hun best doen, daar ligt het niet aan. Er is niks voor jongeren met NAH! Eris in het verpleeghuis een gang waar je doorheen loopt, naar de 'huiskamer, waar 1 of 2 ouderen zitten. Ik moet me elke dag inhouden om niet te huilen, maar het is om te huilen! Kunnen jullie ook eens aan deze groep lieve mensen denken, en ook hun naaste. Hij ligt daar nog maar 1 week moet je nagaan, te triest voor woorden.

Redactie

Beste Irene, Sorry dat we niet op uw bericht hebben gereageerd. We weten ook niet goed wat we moeten zeggen. Dat komt doordat we geen verstand hebben van verpleeghuiszorg. Ons werk is om van Zuidas een complete stadswijk te maken. Daar horen natuurlijk ook allerlei zorgvoorzieningen bij, maar daar zijn andere organisaties voor verantwoordelijk. We realiseren ons dat u en uw zoon niet veel opschieten met deze reactie. Wel wensen we u heel veel sterkte.

Irene

Ik had op zijn minst een antwoord verwacht, kost nl niets. Of een verwijzing naar projecten voor jongeren die heel veel verpleegzorg nodig hebben.

J. Bremmer

LS Appartementen voor mensen met relatieve zware zorgvraag en ook alleen voor mensen met een ‘’ zware portemonnee ‘’! €36.000 per jaar is niet echt voor de wat sociaal zwakkeren! Hoewel ik graag in aanmerking zou komen is €18.000 per jaar nog niet eens haalbaar voor mij!

Elsbeth

Deze appartementen zij zeker niet goedkoop. Maar er is een grote groep ouderen die dit wel kunnen en willen bekostigen. Na een leven wan hard werken. Daarnaast zij er meer van deze huizen welke minimaal €4.500 p/m kosten. eigenlijk was er vrijwel niets onder die prijs. Helaas voor mijn portemonee ook niet geschikt maar veel ouderen hebben spaarzaam geleefd, hun hele leven in hetzelfde koophuis gewoond en kunnen dit (gelukkig) betalen veelal met winst uit de verkoop van hun huis.

Marie

36.000 euro aan huur per jaar ? los van alle andere extra kosten die je als zieke hebt. Dat is pittig zeg.

A.van ,t. Wout

Zoals altijd, weer niet voor de hardwerkende personen met de smalle portemonaie

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Barbara, Amsterdam Zuidas coördineert de ontwikkeling van het gebied Zuidas, waarin onder andere de zorgappartementen van Cordaan worden gebouwd. Wij kunnen je van alles vertellen over de verschillende (bouw-)projecten, maar jouw vraag over het aantrekken van personeel en de arbeidsvoorwaarden van de toekomstige medewerkers van deze zorginstelling kunnen wij niet beantwoorden. Je zou je vraag wel kunnen stellen op de website van het project Zuidoever: https://www.deoevers.amsterdam/.

Barbara Bakker

Vraag: waar en op welke wijze haalt Cordaan het professionele, kundige en bekwame personeel (bijv.verpleegkundigen niv. 5/4/ 3 en-verzorgenden C) vandaan die hier zullen gaan werken? Gezien het toenemende personeelstekort in de gehele zorgsector (ziekenhuis-verpleeg/verzorgingshuis-wijkverpleging-instellingen enz.) Ontvangen de zorgverleners hetzelfde salaris als wijk-en ziekenhuis verpleegkundigen, dus werkzaam bij patienten-clienten en/of bewoners die GEEN 36.000 euro p/m aan huur kunnen betalen?

Jaap

Kan en simpele Amsterdammer toch niet betalen, Jaap