skip to main content
Brand in Valley snel onder controle

Rond 21.00 uur rukte de brandweer met grote spoed uit. In Valley, het iconische gebouw dat verrijst langs de Beethovenstraat, was brand uitgebroken. Valley bestaat uit drie torens, de brand woedde bovenin de meest noordelijke toren (het dichtst bij de A10). De calamiteit werd door de brandweer als een ‘prio 1 melding’ aangemerkt, wat inhoudt dat hulpdiensten binnen een kwartier aanwezig moeten zijn, omdat mogelijkerwijs sprake is van een levensbedreigende situatie. Het zag er ook niet best uit. De vlammen sloegen uit de 23ste verdieping, de hoogste die tot dusverre is gebouwd in de noordelijke toren. Daarna was er stevige rookontwikkeling zichtbaar.

Vonkenregen

Uiteindelijk bleek de schrik groter dan de schade. Op de betreffende verdieping zijn bouwvakkers bezig met het storten van de vloer voor een volgende verdieping. Het beton storten ze op een vloer van betonplex (een soort verstevigd multiplex), die op de verdieping eronder wordt ondersteund met stempels. Het was deze tijdelijke vloer die vlam had gevat. Waarom dat gebeurde, is nog onbekend. Voor het bluswerk moest de brandweer onder de vloer zijn. De brandende vloer werd weggespoten, wat eerst een vonkenregen en toen flink wat rook veroorzaakte. Buiten hield een andere bluswagen de verdiepingen eronder nat. Nog voor 23.00 uur was de brand geblust.

De noordelijke toren van Valley op dinsdagochtend 11 augustus

Geen schade

De volgende ochtend bleek er van het voorval niets terug te zien. Net als iedere dag gonsde het van de bouwvakkers en reden leveranciers van bouwmaterialen af en aan. Op de betreffende verdieping was ook geen schade te zien. ‘Ik ben degene die rook zag en meteen 112 heeft gemeld zeer dankbaar’, zegt een opgeluchte bouwplaatsmanager Ruud van der Thiel. ‘Want dit had beroerder kunnen aflopen.’

Valley

Valley is een multifunctioneel gebouw met een iconische uitstraling. Op de eerste zeven verdiepingen komen kantoren, ruimte voor cultuur, winkels en horeca. Daarboven komen woningen, in totaal 198. Het project wordt volgend jaar opgeleverd.

Geef uw mening

David

Hebben de bouwvakkers geen vakantie op dit moment?

Kees mees

Voor dit project niet

Alle Kok

De verplichte bouwvakvakantie is al lang afgeschaft.