skip to main content
Enorme poortwachter siert voorplein van de nieuwe rechtbank

De bouw van de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg 280 is al ver gevorderd, vanaf 1 maart 2021 vinden de zittingen plaats. De Amerikaanse kunstenaar Nicole Eisenman maakte voor de nieuwe rechtbank het kunstwerk ‘Love or Generosity’. Dit kunstwerk staat vanaf vrijdag 27 november 2020 op het plein bij de ingang van de nieuwe rechtbank. Bij dit openbare plein, dat door de toekomstige plannen voor Zuidas een centrale rol krijgt in het gebied, hoort een kunstwerk dat recht doet aan het gebouw, de rechtspraak zelf en het publiek.

Het kunstwerk ‘Love or Generosity’
Marcel Steinbach

‘Love or Generosity’

Het kunstwerk ‘Love or Generosity’ beeldt een poortwachter van de rechtbank uit: geen bewaker maar een zachtaardig persoon die even ontspanning en troost biedt. Het beeld is ruim vijf meter hoog waardoor het goed past bij het nieuwe gerechtsgebouw dat tien verdiepingen telt. Ondanks de hoogte van het beeld zorgt de vriendelijke houding van de ‘poortwachter’ ervoor dat het beeld niet afschrikt maar juist aantrekt en nieuwsgierig maakt.

Detail
Marcel Steinbach

Kunst voor de nieuwe rechtbank

Het is niet zomaar zo dat dit kunstwerk er staat. De ‘percentageregeling beeldende kunst bij rijksgebouwen’ was het startpunt voor de kunst voor de nieuwe rechtbank. In deze regeling staat dat bij nieuwbouw, verbouw of koop van rijksgebouwen door of in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf kunst in opdracht wordt toegepast. Vanwege de toekomstige ontwikkelingen in het gebied rondom de rechtbank en station Amsterdam Zuid, waren wij en het Amsterdams Fonds voor de Kunst betrokken bij deze keuze.

Tijdens de montage
Marcel Steinbach

Nicole Eisenman

De maker van het beeld, Nicole Eisenman, is bij het grote (kunst)publiek vooral bekend om haar figuratieve schilderijen waarin ze verschillende stijlen, uiteenlopend van Renaissance schilderkunst tot moderne kunst, toepast. Sinds 2012 manifesteert Eisenman zich ook als beeldhouwer, onder andere met presentaties op de Venetië Biënnale en de Whitney Biennial. In haar werk komen actuele thema’s uit de hedendaagse samenleving naar voren, deze benadert zij met humor en liefde.

Geef uw mening

Manon Lin

Best leuk beeld. It has a New York feel. Nederland heeft ook goede jonge kunstenaars die belangrijke opdrachten kunnen gebruiken.

Bert Bus

Weggelopen uit een conference van Freek de Jonge; "Constand wil constant een kontstand".

Roland

Het doet me denken aan het 4,5 meter hoge beeld 'Boy' van de Australische kunstenaar Ron Mueck uit 1999 dat te zien is in het ARoS museum in Arhus, Denemarken.

Annet

... een liefdevol beeld dat juist op deze plek van macht en gezag een passend (monumentaal) is.

RobertJ

Afschuwlijk en dystopisch beeld. Dit beeld moet en zal verwijderd worden.

Dennis

Mooi maar werkelijk totaal misplaatst. Laten we de rechtspraak in Nederland vooral niet te serieus nemen, en een beeld plaatsen dat oorspronkelijk was bedoeld voor een bibliotheek of lagere school. Dezelfde commissie gaat zich vast nu buigen over een nieuw 'frivoler' Nationaal Monument op De Dam.

Maakt niet uit

Heel mooi beeld. Maar ik vind het echt niet passen op deze plek. Gaat vast nog gedoe opleveren in de toekomst.

Lieneke Meurs

Vreselijk vind ik dit beeld, qua vorm. En qua bedoeling die niet uit de vorm blijkt. Recht spreken gaat niet over Love en Generosity. Waarom is het wijze uiltje geketend? Eerbied voor en vertrouwen in de rechtstaat, daar zou dit plein aan kunnen bijdragen met een rustige uitstraling. En jammer dat het belastinggeld niet naar een Nederlandse kunstenaar is gegaan.

Denise

Vooral dat laatste inderdaad. Want reken maar dat dit beeld iets met 5 nullen heeft gekost.

Jan Heeren

Mooi zo’n groot beeld op deze plek. Toegankelijk beeld ook passend bij een rechtbank die er voor iedereen is, en contrastrijk met de strakke architectuur. Goed dat het rijk een percentage regeling heeft!

Alfons Hartman

Mooi beeld zo prominent op het plein

A.D. Gielissen

Prachtig!

Joop Lissenburg

wel een leuke schoen om rond sinterklaas bij de kachel te zetten.

Marleen Munniksma

Super

bert

GEWELDIG!!