skip to main content
Minipark voor Eemlandstraat in Kop Zuidas

Dit miniparkje maakt onderdeel uit van een uitgebreid groenplan voor de buurt Kop Zuidas, waar bijvoorbeeld ook het ontwerp voor het Hogelandplein bij hoort. Een plan waarin het niet alleen gaat om het groener maken van de buurt, maar waar het groen ook een plek is waar je elkaar kunt ontmoeten, even kunt zitten of kunt spelen. Daarbij heeft het nieuwe groen en de groene beken een waterbergende functie, waarbij het regenwater tijdelijk opgevangen en vasthouden wordt. Hierdoor wordt het waterriool bij een flinke bui minder belast, wat weer leidt tot minder plassen op straat.

Ontwerp

Zelfde sfeer

Alessandro Solci staat aan de wieg van veel van de ontwerpen in Kop Zuidas en zorgt ervoor dat de nieuw aangelegde openbare ruimte niet één op één inwisselbaar is, maar wel dezelfde sfeer krijgt. Met begroeiing in dezelfde stijl en dezelfde materialen voor de zitjes. ‘We werken zeker niet uit de losse pols’, benadrukt Solci. ‘Er is een hoofdconcept, waar we al onze ontwerpen aan ontlenen. Zo is er bijvoorbeeld overal in Kop Zuidas gekozen voor het toevoegen van dezelfde natuurstenen randen waar je kunt zitten en komen overal dezelfde houten bankjes.’

Artist impression Eemlandstraat

Speelplek

Ook voor de bomen en planten geldt dat die niet willekeurig gekozen zijn. Solci: ‘Overal in Kop Zuidas komen bijvoorbeeld noten- en bloesembomen. Wel wisselen we af in de soorten bomen.’ Bij de Eemlandstraat is gekozen voor mispelbomen. ‘In mei gaan deze bloesemen en omdat het parkje dan klaar is, kun je meteen mooi van dit zicht genieten.’ Hoewel je er ook fijn kunt zitten, wordt het pocketparkje in de Eemlandstraat nu voornamelijk ingericht als speelplek. ‘Maar dat neemt niet weg dat alle plekken die we voor de openbare ruimte ontwerpen voor zowel jong als oud geschikt moeten zijn. Zo wordt Kop Zuidas voor iedereen mooi.’

Artist impression Hogelandplein

Gevolgen voor (brom)fietsen

Het werk wordt van 26 maart tot en met 14 mei 2021 uitgevoerd. Vanaf 26 maart, maar ook daarna als de nieuwe inrichting klaar is, is de Eemlandstraat niet meer toegankelijk voor fietsers. De verbinding tussen de Zuidelijke Wandelweg en de Gaasterlandstraat loopt voor fietsers voortaan via de Gelrestraat of langs RIV. Langs RIV zijn alleen fietsers – dus geen brommers – toegestaan.

Geef uw mening

Kop van Jut

wat een vreselijk ontwerp . kennelijk wil de gemeente nu ook alle fietsers mijden uit de stad , maar zorg dan wel voor voldoende rekken waar de bewoners hun fietsen kunnen verankeren , ga er van uit ca 2bewoners per voor deur , wellicht niet zo'n moeilijke rekensom !