skip to main content
Ontmanteling tijdelijke rechtbank is precisiewerk

Meccano

Robert Seinen wijst op de ruimte tussen twee vloerdelen. ‘Kijk, normaal gesproken stort je deze naden vol met beton, waarna er bewapening in komt’, zegt de uitvoerder van Groothuis bouwgroep. ‘Dan krijg je een vloer die je niet zomaar even uit elkaar kunt halen. Maar hier zijn de vloerdelen met elkaar verbonden door haken en bouten. Eigenlijk heel inventief: je haalt het makkelijk uit elkaar en zet het ook in een handomdraai weer in elkaar.’ Het klinkt een beetje als meccano, het montagespeelgoed waarmee je de meest uiteenlopende constructies kunt bouwen. ‘Dat klopt wel’, lacht Seinen, ‘Behalve dat hier geen handleiding bij zit.’

Kennispark Twente

De tijdelijke rechtbank aan de Fred. Roeskestraat is inmiddels grotendeels ontmanteld. Het binnenwerk is eruit en Groothuis bouwgroep heeft, samen met Lagemaat uit Heerde, ook al een begin gemaakt met de demontage van de gevel. Een klus die nauw luistert, want het geheel moet straks weer worden opgebouwd op het Kennispark Twente, een hightech-campus in Enschede. ‘We hergebruiken een substantieel deel van het gebouw’, zegt Seinen. ‘Denk aan de gevels, kozijnen, de wanden en de hele staalconstructie. Met gipsplaatjes of kleine installaties kunnen we niet zo veel, die laten we recyclen.’

Pionieren

Met het materiaal dat kan worden hergebruikt zijn inmiddels zo’n vijftig vrachtwagens gevuld. Seinen verwacht er de komende tijd nog wel een stuk of zestig vol te laden. De onderdelen gaan voorlopig naar tussendepots. ‘De volgorde van afbreken en de logistiek zijn de grootste uitdaging’, vindt Seinen. Zo laat hij een vracht vol hsb-wanden zien (houtskeletbouw), die onderdeel zijn van de gevel. ‘Ik wil hier geen wanden bij hebben die aan de andere kant van het gebouw horen. De kunst is om straks exact te weten hoe alles in elkaar past. We moeten het geheel namelijk precies in omgekeerde volgorde weer opbouwen.’ Nog nooit eerder werkte Seinen aan een dergelijke klus. Pionieren, zo noemt hij het. ‘Dat is even wennen: met slopen maak je zooi, nu moet je het juist zo netjes mogelijk houden.’

Demontabel en remontabel

De tijdelijke rechtbank was met de oplevering in 2015 een van de eerste circulaire gebouwen van Nederland. Het gaf zo’n vijf jaar lang onderdak aan een deel van de Amsterdamse rechtbank, die in het voorjaar van 2021 een nieuw onderkomen kreeg. ‘Het gebouw wordt straks een-op-een opgebouwd in Enschede, maar de binnenkant wordt helemaal anders. Daar is het speciaal op ontworpen’, vertelt Seinen wanneer we een rondje door het pand maken. ‘De liftschachten en trapopgangen zitten allemaal aan de zijkanten, en het gebouw heeft niet te veel kolommen. Zo kun je alle kanten op met de inrichting.’ Naar alle waarschijnlijkheid krijgt het gebouw straks een kantoorfunctie.

Cellen te koop

Op de benedenverdieping staan nog drieëndertig massieve detentiecellen. Ze hebben dikke metalen deuren met een piepklein raampje, en de muren aan de binnenkant staan vol leuzen en tekeningen. ‘Ze staan te koop’, zegt Seinen. ‘Misschien iets voor een escape room? We kunnen ze in Twente in deze vorm niet kwijt. Hoewel het me persoonlijk wel wat lijkt om een van die cellen straks in de centrale entree te zetten.’ Een ander overblijfsel zien we op de derde verdieping, waar een loopbrug nog steeds een verbinding vormt met de oude rechtbank aan de Parnassusweg. Seinen: ‘Die zou ook niet meeverhuizen, maar inmiddels zijn er plannen om hem als verbinding te gebruiken tussen gebouwen op het Enschedese Kennispark.’

Het cellenblok verhuist niet mee

Bouwverkeer

Het demonteren van de tijdelijke rechtbank duurt naar schatting nog tot de zomer. Tot half maart worden eerst de hsb-wanden van de gevel gedemonteerd, eind maart gevolgd door de staalconstructie en vloeren. Om overlast voor de omgeving te beperken, volgen het aankomend en vertrekkend bouwverkeer verschillende routes. Het bouwverkeer rijdt aan via de hellingbaan bij de rechtbank en rijdt weg over de Fred. Roeskestraat. Het transport vindt uitsluitend plaats buiten de spits.

Geef uw mening