skip to main content
Natuurinclusief wonen aan het Beatrixpark

Ontwikkelaar KondorWessels Vastgoed heeft met het ontwerp Habitat Royale de tender gewonnen voor de kavel pal aan het Beatrixpark. Het woongebouw, met 94 koopwoningen in het hogere segment, staat in 2026 tussen de gebouwen Kapel & Convict en het St. Nicolaaslyceum. Het ontwerp scoorde vooral hoog op duurzaamheid, veel ruimte voor flora en fauna (in en op het gebouw) en de aansluiting op de bijzondere omgeving. Wethouder Reinier van Dantzig hierover: ‘Dit plan is een mooi voorbeeld van hoe de Amsterdamse ambitie op duurzaamheid leidt tot bijzondere ontwikkelingen in de stad. Het ontwerp is innovatief en een prachtig voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Ik kijk zeer uit naar het eindresultaat, want dit gebouw is niet alleen een aanwinst voor de Zuidas, maar ook voor de biodiversiteit.’

Verbinding met het Beatrixpark

Een team van landschapsarchitecten, ecologen en ingenieurs baseerde het ontwerp op ecologische principes. Vanaf de boom die vanuit het souterrain oprijst in het atrium, direct achter de ingang aan de Beethovenstraat, waaiert het gebouw uit in vier geschakelde woontorens. Door zijn organische, golvende vormen en het gebruik van keramiek en hout sluit Habitat Royale aan op de natuurlijke omgeving. Ook is er in en op het gebouw veel ruimte voor groen en zijn er plekken waar insecten en vogels, maar ook vleermuizen en eekhoorns zich kunnen vestigen. Met Habitat Royale wordt als het ware een gelaagd landschap aan het parklandschap toegevoegd.

Appartementen

Het gebouw biedt ruimte aan 94 koopwoningen in het hogere segment met royale buitenruimten in zes verschillende woningtypen, verdeeld over vier aaneengesloten woontorens van maximaal acht verdiepingen. Vanuit de lobby zijn het atrium, een kinderdagverblijf en een orangerie met expositieruimte bereikbaar, evenals een klein buitenterras. Op de daken worden tuinen aangelegd en onder het gebouw komen een parkeergarage en een fietsenstalling.

Duurzaamheid

Voor het ontwerp tekende Mecanoo Architecten, samen met landschapsarchitect BOOM Landscape en met Arup als verantwoordelijke voor de integrale duurzaamheid en constructie. Het behaalde de hoogste score op het onderdeel duurzaamheid. Zo worden zonnepanelen gebruikt voor energieopwekking, is er een warmte-koude opslagsysteem voor het koelen en verwarmen van het gebouw, en heeft het innovatieve ventilatiesystemen. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en levert per saldo zelfs energie op. En door het hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke grondstoffen scoort het gebouw hoog op circulariteit.

Wonen in Zuidas

Zuidas ontwikkelt zich tot een levendige Amsterdamse stadswijk met woningen, kantoren , voorzieningen en openbaar vervoer van hoogwaardige kwaliteit. De komende jaren wordt er volop gebouwd. Dit betekent in 2030 zo’n 10.000 woningen variërend van sociale huurwoningen en studentenhuisvesting, tot koop- en huurappartementen in het midden- en hoge segment. In de omgeving van het Beatrixpark zijn er naast Habitat Royale en de voorgenomen woningbouw op de naastgelegen twee kavels, plannen voor een nieuwe maatschappelijk-culturele invulling van Kapel & Convict die de levendigheid van het gebied vergroten.

Geef uw mening

Pathika Schuilenga

wel mooi maar ook jammer , Het betekent toch een grotere belasting van het nu zo mooie rustige park.

John

Marlies, wat moet ik mij eigenlijk voorstellen met Sociale Woningbouw ?is dat iets van minimale oppervlakte en geheel geen extra’s ,dus meer dan zuinig en uitgewoond na 10jr?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste John, Nee, de lat ligt wel wat hoger dan dat. Woningcorporatie Eigen Haard gaat aan de Fred. Roeskestraat twee mooie woongebouwen realiseren met woningen voor starters, gezinnen en ouderen. Over het ontwerp van de gebouwen en de woningen zelf komt in een later stadium meer informatie. Zie https://zuidas.nl/blog/2022/12/21/eigen-haard-bouwt-180-sociale-huurwoningen-in-zuidas/.

A van der Meer

Bouw a.ub. ook zoiets leuks natuurinclusief voor sociale woningbouw aan de andere kant van het park. Sloop daar wat villa's voor. Maak die kant autovrij en geef mij dan zo'n woning.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste A, ik snap je reactie. Maar er komt wel mooie sociale woningbouw aan de Fred. Roeskestraat, ook in een groene omgeving en op fietsafstand van het Beatrixpark ;).

Kees den Blanken

Wat een apart ontwerp. Is dit definitief? Is er ergens al meer informatie? Tekening of plattegrond. Er is sprake van 4 woontorens. past dat in de bouw enveloppe uit het bestemmingsplan?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Kees, het ontwerp is nu nog een schetsontwerp, en past binnen de kaders van de bouwenvelop en het bestemmingsplan. Er zijn nog geen plattegronden, het ontwerp wordt de komende tijd eerst verder uitgewerkt. De impressies op onze website zijn voor nu de beschikbare beelden. Zodra er meer informatie is, en het ontwerp een stap verder, communiceren we daar in ieder geval over via onze website.

JOHN

dat het BEATRIX park wordt geofferd voor woningbouw staat al erg lang in de notulen van B&W, want alles wat groen is moet wijken voor woningbouw . Lees juist in de krant dat er nog veel leegstand is in de stad maar we gaan door met bouwen en nog een bouwen , let op de helft is straks en nu al voor vluchttelingen en asiel zoekers men wil niet meer in Amsterdam wonen : alles te duur, onbereikbaar en geen OV

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste John, op deze plek stond vroeger het oude St. Nicolaaslyceum. Deze school heeft een nieuw gebouw gekregen aan de kant van de Beethovenstraat. Op de kavel die hiermee leeg kwam, was altijd al bebouwing gepland, maar dat heeft als gevolg van de crisis lange tijd geduurd. Het gebied is toen ingezaaid, waardoor het lijkt alsof het onderdeel van het park is.

Rutger

Als u een beetje historisch besef heeft dan weet u dat dit deel van het park vroeger ook al bebouwd was, en het eigenlijk veels te lang heeft geduurd voordat er weer iets nieuws in de plaats komt. Aan het volume van het oorspronkelijke park wordt niet getornd.

Margreet Overberg

Er wordt veel en mooi gebouwd in de Zuidas, vooral ook voor het hogere en midden segment. Wat ik mis zijn de plannen voor eindelijk een ouderen complex met zelfstandig wonen, maar met de nodige ondersteuning. Er is in Zuid eigenlijk alleen de Brahmshof. Het zou veel vermogende ouderen uit hun riante villa woningen halen, waar ze allang niet meer willen wonen, maar geen alternatief hebben. Ook op de zuidas wonen verhoudingsgewijs al veel ouderen…….want die kunnen het betalen. Verder chapeau voor de ontwerpers!

LL Voncken

geweldig wanneer start de koop?

Marlies | Amsterdam Zuidas

De verkoop start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024. Tegen die tijd komt hier uiteraard meer informatie over.

Peter

Fantastisch mooi ontwerp.

Arthur en Maud Goulooze

Perfect hoe hier op het geruilde gebied extreem veel rekening wordt gehouden met de natuur, zelfs respect voor de natuur, Chapeau richting de ontwerpers en geen wonder dat deze gerenommeerde bouwer de tender heeft gewonnen. Je waant je in Afrika, schitterende bomen, planten en heesters, daktuinen en kost geen energie maar levert energie op, hoe innovatief. Een genot erbij in het Beatrixpark te wandelen met zo iets geweldigs aan de rand!

Noam

Het doet me pijn om te zien dat het Beatrixpark vol gebouwd wordt.

Amsterdammer

Domme reactie ...

Aron.

Zeer bijzonder.

Hein

het doet mij ook pijn dat het park wordt bebouwd en u zegt wonen aan het Beatrixpark, maar u bedoelt wonen aan de A10...