skip to main content
Wat we deden in de eerste helft van 2018

Op alle fronten buitelen de ontwikkelingen in Zuidas over elkaar heen. De skyline van Zuidas wordt gedomineerd door hijskranen – de een nog hoger dan de ander. Bouwwerken bevinden zich in verschillende stadia van ontwikkeling. Zo trok Kraft Heinz in mei in het net opgeleverde NoMA House (hoek Gustav Mahlerlaan en Parnassusweg), terwijl pal daarnaast bouwvakkers stonden te zweten in de metersdiepe bouwput van het volgende pareltje: Hourglass.

Bouwen aan Hourglass, naast het in mei opgeleverde NoMA House

Bouwen, bouwen, bouwen

In mei gaven we de kavel uit waarop het Europees Geneesmiddelen Agentschap zijn kantoor krijgt. Wij hadden het terrein inmiddels bouwrijp gemaakt. Het Nhow Amsterdam RAI hotel, de Goede Doelen Loterij, 2Amsterdam, de nieuwe rechtbank, het Imaging Center van het Amsterdam UMC, Van der Valk hotel, Valley, The George en The Gustav, Xavier – overal zijn bouwvakkers hard aan het werk. Voor zover ze nog te vinden zijn, want we horen van aannemers dat dit echt een knelpunt is. We gaven de kavel uit waarop Sud nu gebouwd wordt. Eveneens in Kop Zuidas (in het oosten van Zuidas) bouwen Suitsupply en Cordaan aan respectievelijk een hoofdkantoor en een woonzorgcomplex.

Groen en fiets

Er waren meer hoogtepunten. In mei vond de officiële opening plaats van de ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan op, goed voor 3.750 fietsen. Daarboven richten we momenteel het terrein (de voormalige Vijfhoek) opnieuw in. Er komt een fraai groen buurtparkje. Over groen gesproken: in februari ging de gemeenteraad akkoord met ons ‘Plan voor een Groene Zuidas’. Hoewel we momenteel (mede vanwege Zuidasdok) veel bomen kappen, betekent dit plan een flinke impuls voor kwalitatief hoogwaardig groen in Zuidas – en daarmee ook voor het woon-, werk- en leefklimaat in Zuidas. Daarnaast ging de gemeenteraad akkoord met de realisatie van het DokDakPark, een ecologische verbinding en een groene verblijfsoase die het oostelijk en westelijk deel van Zuidas met elkaar verbindt.

Verdi

Sinds 1 januari 2018 is het grootstedelijk gebied Zuidas uitgebreid met Verdi: het gebied tussen de Amstelveenseweg, de Schinkel en de Nieuwe Meer. Ook dit gebied draagt bij aan het verbinden van oostelijk en westelijk gelegen stedelijke gebieden. Het groene en waterrijke deel van Verdi willen versterken; het gebied waar zich nu al bebouwing bevindt, willen we verdichten door wonen, werken en voorzieningen toe te voegen. Over de ontwikkeling van Verdi hebben we inmiddels vele gesprekken gevoerd met bewoners en gebruikers van het gebied, en met Amsterdammers in het algemeen.

Water en woonboten in Verdi

Woningbouw

Druk waren (en zijn) we ook met het uitwerken van het stedelijk woonbeleid. We gaan de komende jaren duizenden woningen toevoegen in Zuidas. De opdracht van de gemeenteraad is om, net als in andere gebieden in Amsterdam, 40% van alle nieuwbouw uit sociale huurwoningen te laten bestaan. Nog eens 40% moeten woningen zijn in het middensegment en 20% is vrije sector.

Sociale huurwoningen in Zuidas: wooncomplex Ella

Kunst en cultuur

We vinden dat kunst en cultuur horen bij Zuidas. In maart meldden we dat Rialto films gaat programmeren in het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU, aan de De Boelelaan – trouwens ook een bouwproject dat er mag zijn. In juni ging opnieuw de GET LOST Art route van start, ditmaal ook op initiatief van Zuidasdok en bouwcombinatie ZuidPlus. De route toont kunst in de openbare ruimte en slaat een brug tussen het bedrijfsleven en jonge, talentvolle kunstenaars. Tot slot: we verkennen de haalbaarheid van een vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in Zuidas. Al met al gebeurde er best veel het eerste half jaar van 2018.

Geef uw mening