In een jaar tijd is de verharding van de drie kilometer lange Buitenveldertselaan vervangen. Eerder werden al de hoge perrons van de tramhaltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat verwijderd en vervangen door één nieuwe halte. In de vrijgekomen ruimte worden nu 34 sterke en snelgroeiende platanen geplant.
Bomen planten in vier fasen
De bomen komen aan beide zijden van de trambaan in een laanstructuur te staan. Eerst wordt het groen langs de rijbaan verwijderd en vervolgens wordt er grondverbetering toegepast – de oude grond gaat eruit en wordt vervangen door verse grond waar de bomen goed in kunnen groeien. Dan worden de bomen geplant en tot slot wordt het terrein rondom de bomen hersteld. Om de hinder te beperken is het werk opgedeeld in vier fasen. Daarbij wordt de autorijbaan tot één baan versmald op de plekken waar gewerkt wordt. Fietsers en voetgangers kunnen gewoon langs het werk.
1 en 2 mei bij kruising A.J. Ernststraat
In de eerste fase planten we negen bomen langs de oostelijke rijbaan richting de Parnassusweg, bij de kruising met de Arent Janszoon Ernststraat.
3 en 4 mei bij kruising De Boelelaan
In de tweede fase werken we iets noordelijker, bij de kruising met de De Boelelaan. Dit keer gaat het om acht bomen, ook nu weer langs de oostelijke rijbaan die in noordelijke richting naar de Parnassusweg leidt.
8 en 9 mei bij kruising De Boelelaan
In de op een na laatste fase werken we weer bij de kruising met de De Boelelaan. Dit keer komen er acht bomen bij langs de rijbaan aan de overkant, langs de westelijke rijbaan in zuidelijke richting naar Amstelveen.
10 en 11 mei bij kruising A.J. Ernststraat
Tijdens de laatste twee dagen worden negen bomen langs de westelijke rijbaan van de Buitenveldertselaan geplant, bij de kruising met de Arent Janszoon Ernststraat.
Artikel delen:
Geef uw mening
In de groenstroken enorm veel zwerfafval, blikjes en plastic flesjes. Omdat de afvalbakken nu op een zeer onlogische plek staan op de perrons, aan het begin of eind is het resultaat dat bij de abri’s juist last minute het afval zo hop over de reling in de groenstrook gegooid wordt. Graag afval verwijderen dus en afvalbakken bij abri’s plaatsen.
Beste Marie, Ik heb een rondje treinperron gedaan en telde circa 14 prullenbakken per perron. De bakken staan verspreid over het perron en ook naast de abri en de bankjes op het perron. Geen onlogische plekken. Dagelijks worden de prullenbakken geleegd en perrons gecheckt op zwerfvuil. Daarnaast ruimt ProRail elke twee maanden het zwerfvuil (flesjes, blikjes, proppen) tussen de sporen/groenstroken op. Dit gebeurt in de nacht tijdens een buitendienststelling wanneer er geen treinen rijden. Omdat er zo weinig tijd is dat er geen treinen rijden ( /_ 3 uur) worden sigarettenpeuken niet meegenomen. Helaas is zwerfafval echt een hardnekkig probleem.
Beste Imce, je schrijft: “ProRail laat mij weten dat zij over de huidige indeling goed hebben nagedacht. Zij hebben ervoor gekozen om zo min mogelijk objecten op het perron te plaatsen waardoor er meer ruimte voor de doorstroming van reizigers ontstaat” Dat is de grootste onzin die er bestaat. Ik doe navraag over de plek van de prullenbak. En die kan echt beter NAAST de abri staan. Daar staat hij nl uit de weg. De plek waar de bak nu staat…… die is juist onlogisch. Dat krijg je ervan als je achter een bureau na denkt over de zaken in plaats van dat je ter plekke gaat kijken. Alle groenstroken achter de abri’s liggen vol met flesjes, blikjes en peuken. Ga maar eens kijken.
Beste Maria, ProRail laat mij weten dat zij over de huidige indeling goed hebben nagedacht. Zij hebben ervoor gekozen om zo min mogelijk objecten op het perron te plaatsen waardoor er meer ruimte voor de doorstroming van reizigers ontstaat.
Beste Maria, Bedankt voor jouw vraag. Ik heb jouw verzoek over de prullenbakken doorgestuurd naar ProRail. Zoals ik ook al in jouw andere verzoek heb laten weten, is de opruimactie voor de gemeente als het om de openbare ruimte gaat. Het helpt als jij hiervan zelf ook een melding doet via dit formulier. https://meldingen.amsterdam.nl/incident/beschrijf
Hoera! Meer bomen is altijd goed nieuws.
Heerlijk nieuws! Komen er mannelijke of vrouwelijke bomen (in het kader van hooikoorts)?
Beste Bob. De platanen zijn van de soort platanus x hispanica (gewone plataan) en zijn eenhuizig - dus met zowel mannelijke (geel) als vrouwelijke bloemen (rood). Overigens staan in de buurt van de Buitenveldertselaan al veel platanen, dus in die zin verandert er niet veel.
Dag Bob! Dank voor je vraag. Ik heb hierover contact gezocht met onze bomenspecialist en kom erop terug.
Nu nog zebra paden schilderen
Again @Adnan: an even faster way would be to contact bomen@amsterdam.nl directly. And while you are at it, also have a look at www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/groen/bomen/ There is even a map which tells you which trees are planted in Amsterdam and where.
Hi Adnan! Thank you for the suggestion. As of now there are no plans for adding trees near the Van Boshuizen junction. I would advise you to contact the area support team for Buitenveldert to make your wish/suggestion known. We're always happy to receive ideas and input from the neighbourhood - www.amsterdam.nl/stadsdelen/zuid/contactpersonen/
Love the idea. But why is the same not done around Van Boshuizenstraat station?