Bereikbaarheid Duurzaamheid Zuidas Business District Zuidas Leeft Zuidas Ontwikkelt Zuidasdok

U vond nogal wat van ons in 2018

Velen namen in 2018 de moeite om hun mening over ons te geven. Sommigen complimenteerden ons of gaven advies. Daar werden we vrolijk van. Voor anderen deugden we niet. Soms, maar niet altijd natuurlijk, werden we ook daar vrolijk van.

U liet massaal van zich horen. Bij live ontmoetingen, over het ontwikkelen van het gebied Verdi bijvoorbeeld of over de inrichting van de Gershwin-zijstraten. Maar veelal ook via de social media en door te reageren op artikelen op deze website. Hartelijk dank daarvoor. We stellen uw (kritische) betrokkenheid zeer op prijs. We halen een paar herinneringen op.

‘Probleemwijk Zuidas’

Op Twitter en Facebook konden velen zich het afgelopen jaar vinden in de stelling dat Zuidas ‘de echte probleemwijk’ van Nederland is (de credits zijn voor Jesse Klaver). De discussie ging over belastingontwijking en afschaffing van de dividendbelasting. Niet iets waar wij ons mee bezighouden, maar we snappen de politieke kop van jutfunctie van Zuidas. Ondertussen gingen wij door met bouwen aan Zuidas als ongedeelde Amsterdamse stadswijk. Een ambitieuze, internationaal georiënteerde stadswijk, dat zeker ook. Maar wel een waar het prettig wonen, werken en verblijven is voor iedereen. Dat blijven we ook de komende jaren doen. Er komen bijvoorbeeld duizenden woningen bij, waaronder ook veel sociale huurwoningen. In 2018 werd Zuidas weer levendiger, met de komst van diverse creatieve broedplaatsen, sportgelegenheden (waaronder een heuse padelbaan), kunst en cultuur op straat en natuurlijk een verscheidenheid aan nieuwe horecazaken. We bouwden ook verder aan Zuidas als duurzame wijk, met energieneutrale gebouwen, energieneutrale logistiek, opvang van overtollig regenwater binnen het gebied, meer ruimte voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers.

Beheer

Velen ergerden zich aan het beheer van de openbare ruimte. Vooral aan de fietsers die te beroerd zijn om hun vervoermiddel te stallen in een van de 9.000 ondergrondse plekken, maar het ding liever midden op de stoep zetten. Ook kwamen er klachten binnen over rommel op straat en bijvoorbeeld over (kapotte) straatverlichting. Ook wij zijn niet tevreden over het beheer. We proberen nieuwe afspraken te maken met de partijen die daar verantwoordelijk voor zijn.

Levendig of doods

De mensen die wonen en werken in Zuidas merkten dat het gebied zich snel ontwikkelt. En ook sommigen van elders lieten zich aangenaam verrassen door Zuidas. ‘Was gisteren sinds lange tijd weer eens op de Zuidas (omgeving Mahlerplein) en ik moet zeggen: het heeft toch ook wel weer wat…’, twitterde Henk Baas. Daar tegenover stond Rogier van Erkel, die iedereen met een zwaar gemoed adviseerde een rondje Zuidas te doen. Georg Augustin had een goede tip om Zuidas verder te verlevendigen. We weten niet of zijn oplossing ook goed is voor de mensen die Rogier wilde opvrolijken, maar een creatieve gedachte was het wel.

Drol of taartje

We stuitten op nogal wat wantrouwen over onze groene ambities. We zeggen dat we Zuidas maximaal gaan vergroenen, maar begonnen in november met het kappen van duizenden bomen om het gebied in gereedheid te brengen voor de realisatie van het project Zuidasdok. Wij zijn ervan overtuigd dat die tegenstrijdigheid is te overbruggen, maar natuurlijk denkt lang niet iedereen er zo over. 64alexz19 vond dat we ‘een drol als taartje verkopen’. En Martin Hendriks kwam met een foto die hem doet twijfelen aan de oprechte bedoelingen van Zuidas (hoewel de foto in Buitenveldert is genomen).

Alcohol of koffie

Sommige volgers wisten ons met hun hoon aan het lachen te brengen. Na het bericht dat we het hout van de gekapte bomen een tweede leven proberen te geven, vroeg Jaapjandevries zich af hoe het zit met onze alcoholconsumptie. Daarnaast stond HighrisesNL die juist twijfels had bij onze voorliefde voor koffie.

‘Randdebielen’

Meer moeite hadden we met Isabelle Sternheim (twitternaam: @respect4live), die met de term ‘randdebielen’ kwam, ondanks haar respect voor het leven. We weten dat er op de social media erger dingen worden gezegd, maar dit vonden we we niet zo. De duizenden vakmensen die iedere dag van heinde en verre komen om Zuidas daadwerkelijk te bouwen verdienen beter.

Mooi of lelijk

Elise Steilberg toonde zich oprecht geschokt door de architectuur van Valley. Het gebouw is vooralsnog alleen te zien op de fantastische maquette in ons Amsterdam Zuidas Informatiecentrum (kom vooral kijken) en in artist impressions. Wijzelf – en velen met ons – denken dat langs de Beethovenstraat een gebouw verrijst dat qua architectonische ambitie zijn weerga niet kent, maar Elise zag dat toch echt anders. Gelukkig was Saïd Boularouz, zij het op geheel andere wijze, wel gecharmeerd van de schoonheid van Zuidas.

In 2019 gaan we in volle vaart door. U hopelijk ook, door ons kritisch te blijven volgen (een complimentje waarderen we natuurlijk ook). Wij wensen u allen veel wijsheid en geluk toe het komend jaar.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

10 februari 2019 | 21:05

Gwendolyn

De vele peuken, het zwerfaval en het zand overal geeft met name het Gustav Mahlerplein een erg armoedige aanblik. Zou het wellicht helpen om wat meer as/vuinisbakken te plaatsen? En waarom worden er niet (wat vaker) veegwagentjes ingezet? Geen ovebodige luxe als er zoveel bouwwerkzaamheden zijn. Onbegrijpelijk dat een gebied met zoveel indrukwekkende, nationale en internationale bedrijven er zo scharrig uit moet zien. Met name zeer genant bij bezoek van clienten. En tot slot; wie heeft de bestrating van het Gustav Mahlerplein bedacht? Het is voor vrouwen geen sinecure om je van het ene gebouw naar het andere gebouw c.q. je van/naar de metro/trein te verplaatsen zonder de hakken van je (werk)schoenen kapot te lopen. Plaveisel voor alleen het schoeisel van (zaken)mannen is niet meer van deze tijd lijkt me.

Schrijf een reactie
0
+1
17 januari 2019 | 00:21

S. Ploeg

Saai kansloos rotterdams “strak” in plaats van rommelig: belofte van hitte-eilanden, groot gebrek aan groen, met de allure van de binnenplaats van de bijlmerbajes. Tijd om je kop het raam uit te steken en te zien wat de ambtenarenkliek heeft aangericht. Mensen kunnen niet prettig wonen in een omgeving met zulke hoge gebouwen en zo weinig groen. Als ze je anders wijsmaken dan komt dat omdat ze er al een huis gekocht hebben. Had gewoon nee gezegd. Ventjes met een depressie en Autocad zijn er al te veel. Had gewoon opgestaan en gezegd dat de mensen graag voorzieningen willen in hun ivoren woontorens. Had ze een betere psychiater aan de hand gedaan. Deze grootstedelijke ellende staat over 20 jaar volledig leeg. De bijlmer van 2040.

Schrijf een reactie
0
+1
3 januari 2019 | 09:34

Peter Wessels

Ook dit was weer een aardig, positief stukje.
Maar ik lees NOOIT iets over het ledigen van prullenbakken , het verwijderen van zwerfvuil, het weesfietsenbeleid, de mammoetfietsenbende op het Mahlerplein en op de Mahlerlaan in en om de nietjes, het onderhoud van de diverse hoofd- en dwarsverbindingen van de fietspaden.
Bedenk wel dat dankzij de fietsers de automobilisten nog kunnen rijden anders stond iedere auto de hele dag vast.
En een hoogteverschil van twee centimeter is net zoveel voor een fietsband als een hoge stoep oprijden voor een autoband!

Schrijf een reactie
+1
3 januari 2019 | 10:57

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Peter,
We schrijven inderdaad niet veel over beheer van de openbare ruimte. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn wij er ook niet tevreden over. We krijgen behoorlijk wat klachten over het beheer, met name via de social media. Die spelen we zoveel mogelijk door naar de verantwoordelijke instanties. Dat zijn wij niet, vandaar. Neemt niet weg dat het goed zou zijn hier een keer wat uitgebreider over te schrijven. Noteren we, bedankt.

Schrijf een reactie
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas
2 januari 2019 | 15:23

J. Homan

Vraagje: is al bekend wanneer multipurpose use ( o.a kantoor en woningen) “ The Beacon”
in aanbouw gaat met als hoofdhuurder van het kantoor gedeelte Arcadis ( tenminste dit was ongeveer een jaar geleden in het nieuws maar daarna niks meer van gehoord) ?

Schrijf een reactie
1
+1
2 januari 2019 | 16:19

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste J. Homan, dit moet ik uitzoeken. We komen er zo snel mogelijk op terug.

Schrijf een reactie
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas
3 januari 2019 | 11:59

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste J. Homan,
De ontwikkeling van The Beacon is niet meer aan de orde. Afgelopen december keurde de gemeenteraad een bestemmingsplan goed, waarin voor deze kavel (naast NoMA House, net ten noorden van de velden van SC Buitenveldert) ook een maatschappelijke bestemming is vastgesteld. We onderzoeken nu de mogelijkheid om hier de Openbare Bibliotheek Amsterdam gevestigd te krijgen. De kavel komt te zijner tijd dus weer op de markt, als onderdeel van de ontwikkeling van Kenniskwartier.

Schrijf een reactie
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas
3 januari 2019 | 13:44

J.Homan

Bedankt voor het uitzoeken ! Wel jammer dat the Beacon niet doorgaat want ik vond het ( op tekening) een architektonisch plaatje. Wel opvallend overigens als er op deze kavel nu een bibliotheek zou kunnen komen want volgens mij zit niet veel verder in Buitenveldert nog een redelijk courante vestiging van de OBA maar misschien is deze te klein aan het worden ?

Schrijf een reactie
+1
3 januari 2019 | 16:51

Redactie | Amsterdam Zuidas

Wat betreft de twee OBA’s: er is op dit moment nog niet veel bekend. Het idee is voor Zuidas een OBA NEXT (zie o.a. de beleidsvisie van OBA zelf:
https://www.oba.nl/dam/bestanden/jaarverslagen/obabeleidsvisie20192022.pdf). Het zou dus iets heel anders moeten worden dan de bibliotheek in Buitenveldert.

Schrijf een reactie
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas
2 januari 2019 | 13:28

Martin Vermeulen

Wat een leuke manier om te laten weten hoe men denkt over wat jullie doen rondom de Zuidas. Leest een stuk prettiger weg dan een saaie opsomming met percentages of iets dergelijks. Mijn complimenten! Duidelijk is in ieder geval dat jullie onder een vergrootglas liggen. Succes de komende jaren! 🙂

Schrijf een reactie
2
+1
31 december 2018 | 17:23

arie van eldik

heel fijn om op de hoogte te blijven, hele goede informatie
een prettige jaarwisseling en een heel goed en gezond 2019arie van eldik

Schrijf een reactie
2
+1
2 januari 2019 | 12:18

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Arie,
bedankt voor uw vriendelijke reactie. Veel geluk in 2019

Schrijf een reactie
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas
31 december 2018 | 17:21

Hélène Swierstra

Als een van de oudste bewoners van de zuidas ( mijn kinderen hebben nog op de groene dijk gespeeld ) en het wordltrade center als eerste gebouw zien bouwen moet ik zeggen dat ik het jammer vind dat het gebouw dus niet mee blauw is . Verder ben ik verbaasd over hoeveel er op een beterkkelijk klein stuk grond zoveel gebouwd kan worden . Het geheel van de gebouwen ziet er wel leuk gevarieerd uit .
Waarom worden gebouwen die pas twintig jaar staan weer afgebroken of verbouwd ? Ik wens jullie allen een heel goed 2019 toe en ik hoop dat er meer zo gebouwd wordt dat het knusser wordt . Veel succes in alle zaken met vrirndelijke groet Hélène .beeldend kunstenaar.

Schrijf een reactie
2
+1
2 januari 2019 | 12:18

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Hélène, hartelijk dank voor uw reactie. We komen graag met u in contact, om te horen hoe u Zuidas heeft zien ontwikkelen. Veel geluk in 2019.

Schrijf een reactie
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas