skip to main content
Bebouwing Kop Zuidas vergt groene openbare ruimte

‘De ontwikkeling van dit gedeelte van Zuidas gaat gepaard met de komst van nieuwe woon- en kantoorgebouwen zoals CROSSOVER en The Newton’, zegt projectmanager Anneke Gout. ‘Juist de realisatie van nieuwe gebouwen vraagt om een aantrekkelijke, groene openbare ruimte. Om een prettige buurt met mooie straten, veel bomen en genoeg mogelijkheden om te wandelen of even ergens te zitten.’ Buiten groene plekken is er ook veel aandacht voor verlichting, een hoge kwaliteit straatmeubilair en bijvoorbeeld afwatering door middel van groene beken die het regenwater opvangen.

Groen in Kop Zuidas

Vertrouwen

Gout snapt dat er ook  zorgen leven bij bewoners. ‘Kop Zuidas is jarenlang een bijzonder gebied geweest, waar de ontwikkelingen wat langer op zich lieten wachten dan in de rest van Zuidas. De kavels die we nu gaan bebouwen leken een soort niemandsland, met veel groen dat zijn gang kon gaan. Dat had zeker z’n charme, maar de plannen om hier te bouwen waren er altijd al.’ Gebouwen die onder andere hard nodig zijn om iets te doen aan het almaar toenemende woningtekort in Amsterdam. ‘Daarbij streven we naar hoge kwaliteit. We zorgen ervoor dat Kop Zuidas transformeert tot een mooie woonwijk met veel groen.

Aandacht

In Kop Zuidas komen drie grotere openbare groene ruimten: het Hogelandplein, het Voorplein – de entree van de wijk tussen Terrace Tower en CROSSOVER – en het park langs de Kleine Wetering. Daarnaast komt er groen rond alle woon- en kantoorgebouwen en in de straten. Het kaartje bovenaan dit bericht is een schetsontwerp, waarbij het vooral gaat om de locatie en de hoeveelheid groen. Het ontwerp van de groene inrichting rond de gebouwen maken we als het definitief ontwerp van de gebouwen zelf klaar is. Gout: ‘Hoe het precies wordt, kunnen we dus nog niet zeggen. Dat wordt duidelijk als we weten welke ruimte er precies beschikbaar is en welke functies op welke plekken komen. Het ontwerp van het groen wordt dan optimaal op het gebouw afgestemd. De grootte van de verschillende groenzones staat wel vast

The Newton

Bewoners

Naar verwachting is Kop Zuidas helemaal ontwikkeld in 2028. ‘Op dit moment is de bouw van CROSSOVER net gestart en The Newton volgt binnenkort’, zegt Gout. De herziening van het bestemmingsplan voor de kavels L2 en K ligt nu ter inzage. Ook deze kavels zullen bebouwd worden. Bij het ontwerp van de grotere groenzones, zoals het Hogelandplein en het park bij de Kleine Wetering, raadplegen we bewoners. Voor het Hogelandplein zijn we inmiddels tot een mooi ontwerp gekomen, het park bij de Kleine Wetering volgt later. Gout: ‘Graag horen we juist van bewoners en mensen die hier werken wat de wensen zijn en hoe we deze het best kunnen inpassen.’

Geef uw mening

Jochem

Eens met eerder geplaatste reacties! Zo jammer dat het bestaande, of inmiddels al verdwenen, groen niet wordt gewaardeerd en behouden. Daarbij: gebruik heldere taal. https://amsterdam.nl/stijlweb/heldere-taal/ 'Pocketpark'?? Daar is een Nederlandse naam voor: plantsoen, perk etc. Of bv. de nieuwste variant: postzegelpark Het beoogde groen mag die namen echter niet hebben...

Finette van der Heide

Dat supersmalle restje van wat eens een echt stukje natuurbos was, langs de Kleine Wetering, wordt park genoemd? Totale volksverlakkerij! Vroeger zagen we hier eekhoorns, konijnen, hazen, egels, vleermuizen en heel veel vogels en verdiende het een parkstatus. Dat is allemaal verdwenen en vervangen door stenen en bestrating. Zo'n resterend schaamrandje park noemen wekt juist wantrouwen!

Bewoner Rivierenbuurt

“Groene beken”, “pocket parkjes”, “wadi’s”. Wat een makelaars taal. De boel wordt volledig dicht gebouwd. Het is een illusie dat er dan opeens meer ruimte voor groen zal zijn. Wees daar eerlijk over en geef toe dat de belasting op de weinige groene openbare ruimte steeds meer onder druk komt te staan. Ergens rustig zitten in het groen daar voor moet je in de toekomst naar Zorgvlied.

bewoner Hogelandplein

Die 'pocketparken' (Maaslandstr, Eemlandstr, synagoge) zijn echt de grootste volksverlakkerij. In die straten ligt een klein lapje gras, of een bak, er staan wat bomen en wat suffe struiken. Dit alles is sinds de aanleg vervolgens in het geheel NIET onderhouden, met uitzondering van af en toe te kort maaien. In de Maaslandstraat bv al jarenlang een kale plek tussen de stuiken, na een melding kreeg ik te horen dat er voor 2 of 3 nieuwe struiken geen budget was. En uiteraard ligt er veel zwerfvuil. Het verschil met een gemiddelde straat elders in de stad is nihil. Om dat een 'pocketpark' te noemen - je reinste propaganda. Het Hogelandplein wordt ongetwijfeld van het zelfde laken een pak. De Kleine Wetering en Oriontuin zijn lichtpunten, een verademing - echt mooi, wild, rustgevend, koel, grote bomen, mooie planten, vrijwilligers die het mooi maken, uitgerekend die plekken gaat de gemeente natuurlijk op termijn kapot maken.

Kop van Zuid

Marlies, alle beloftes over moestuinen loze beloftes ! Ieder Groen idee wordt over boord gegooid , denk aan de suggestie van de wethouder die alle volkstuinen Wilde sluiten door enorme huur verhogingen , gelukkig werd ze terug gefloten, zo gaat het ook met al het Groen bij kop van zuid , dit college wil alleen maar woningen voor asielzoekers, Amsterdammers willen zij verjagen , erg DOM !

Marlies | Amsterdam Zuidas

Op de plek waar nu nog braakliggend terrein is met veel groen, zal in de toekomst inderdaad gebouwd worden. Wel is hierbij aandacht voor groen, en komt er groen bij. Het parkje bij de Kleine Wetering wordt een plek waar bewoners in het groen kunnen verblijven. Bij het ontwerp en de inrichting van dit parkje worden de bewoners betrokken. Als er behoefte is aan een moestuin of een bloementuin, kan dit te zijner tijd zeker ingebracht worden.

Tjalda

Wanneer ik in mijn woonblok de overlast van verbouwingen, het KDV en de school moe ben en even rust wil zoeken ga ik daar naar toe met een krantje of een boek om van al het moois te genieten. Ik hoop dat er nog een plekje blijft op de Zuidas waar je je kunt verwonderen over de natuur. En dat allemaal omdat een paar vrijwilligers zich hier van harte voor inzetten.

Suzanne de Boer

Ik ben verliefd op de tuin die sinds een paar jaar groeit en bloeit tussen het bouwterrein en de sloot om Zorgvlied. Elke dag zijn er tuinders bezig en elke dag zijn er nieuwe dieren en bloemen te zien. Rupsen zie ik smullen van de waardplanten, bijen genieten van de drachtplanten, de tuinders oogsten capucijners, aardappelen en aardbeien. Ik maak er prachtige foto's, zie er zo veel vogels. Wat een paradijs. En dat er elke dag een vaasje bloemen op tafel staat, is zo charmant. Hier wordt getuinierd voor de omgeving, voor mens en dier. De mensen uit de buurt ziet het als een uitje om hierlangs te lopen. Want hier leeft de verwondering op. Dit is het leven, hier worden buurtbewoners gelukkig van. En de tuin wordt onderhouden door vrijwilligers. Wat wil je als gemeente nog meer in een tijd van hitte-eilanden, sociale buurtinitiatieven, het terugdrijven van de wateroverlast en het verhogen van de biodiversiteit. Eigenlijk zou de tuin groter moeten worden, vindt u niet?

Carien Smidt.

Wat ik onder groen op de Kop Zuidas versta is de Oriontuin van de voormalige Orionschool in kavel K. Bijna elke dag werken de tuinders aan de tuin en zo geven wij de mensen die in de buurt wonen en wandelen zoveel plezier en geluk! Veel bezoekers krijgen we ook op de tuin! Deze tuin is van meer waarde voor iedereen dan een paar struikjes en planten in een bak, die dan óók nog eens niet goed bijgehouden worden! Ik zou zeggen, kom eens kijken en zie hoe het ook kan met dat groen op de Zuidas. Begrijpelijk dat de buurtbewoners en tuinders deze tuin willen behouden!

bewoner KOP van Zuid

het plan wat er nu ligt is bijna zeker al achter haalt zodra er meer bouw activiteiten beginnen , dit is gemeente tactiek, alle tekeningen zijn al jaren voorbereid en liggen in de stads kluis en komen binnenkort boven water en dan kan er niks , herhaal niks ,meer veranderd worden !! een paar bankjes, geen vuilnis bakken en en klein strookje groen , waar zijn we mee bezig ,

Martin Hendriks

Maar dan de Claude Debussylaan, hier staan bloempotten met wat 'dood', of binnenkort 'dood' groen. er in. Noemen jullie dat ook GROEN? Tijd voor een nieuwe inrichting van de straat met ECHTE BOMEN!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Martin, ik heb doorgekregen dat het groen in de potten dat niet is aangeslagen, eind volgende week wordt vervangen.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Berte Martin, In de Claude Debussylaan is gekozen voor groen in terracotta potten, omdat het vanwege de drukke looproute en de grote hoeveelheid kabels en leidingen in de grond niet mogelijk was om groenvakken te maken. Op deze manier ontstaat toch een groenere uitstraling. De potten worden wel beheert, dus als er iets dood gaat, dan moet dat vervangen worden. Ik zal jouw signaal hierover doorgeven aan het team.

Max

Het is jammer dat groen op de Zuidas een soort bijzaak lijkt te zijn. Achteraf worden er nog wat dingetjes gedaan. De Zuidas ontwikkelt zich tot een "urban heat island": met al dat steen en gebrek aan schaduw straalt de hitte je in de zomer tegemoet. Er zijn inderdaad meer bomen nodig.