skip to main content
Licht maakt het verschil in vernieuwd Strawinskyhuis

Een warm licht valt door de tientallen atriumramen op de nu nog kale begane grond van het Strawinskyhuis. Nog geen twee jaar geleden bevond zich hier een binnentuin met vijver, maar die heeft plaatsgemaakt voor een spectaculair atrium. Wanneer we naar boven kijken zien we het raster van de schuine ramen, die de zonnestralen speels alle kanten uit sturen. In een eerdere bouwupdate schreven we al dat het Strawinskyhuis van donker en dicht zou transformeren naar licht en open – nu is daar het resultaat. ‘Tot een paar dagen geleden stond het hier nog vol bouwsteigers’, zegt Jurriaan Snijders van FLOW Real Estate, met wie we een rondje door het nieuwe gebouw lopen. ‘Het blijft spannend om die vervolgens weg te halen – pas daarna konden we zien hoe alles samenkwam. Het atrium is prachtig geworden.’

Buffer tussen hoog- en laagbouw

Het uit de jaren zeventig stammende Strawinskyhuis vormt samen met enkele andere brutalistische gebouwen in deze strook van Zuidas een soort overgang tussen de hoogbouw van Zuidas en de laagbouw van de Prinses Irenebuurt aan de noordzijde. Het leeuwendeel van de brutalistische complexen is over de jaren gerenoveerd, uitgebreid, of ondergaat momenteel een transformatie. Net als bij PI59, dat even verderop in de straat ligt, zijn de dikke betonnen gevelplaten van het Strawinskyhuis vervangen voor grote raampartijen en lichte, moderne gevelelementen. Daarmee is de bunkerachtige uitstraling van het kantoorgebouw, waar tot voor kort nog een deel van de Amsterdamse rechtbank in huisde, verleden tijd.

Afbouw

Begin april wordt een deel van het Strawinskyhuis officieel opgeleverd, waarna huurder DLA Piper binnen begint met de afbouw. Aan het eind van 2023 zal het advocatenkantoor er haar intrek nemen. ‘Ondertussen werken wij ook nog flink door’, zegt Snijders als hij om zich heen wijst in het atrium. ‘Op de garden floor – zoals we de verlaagde begane grond noemen – komen nog een receptie en een koffiebar. De vloer krijgt natuurstenen tegels. En er komt een mooie grote boom in het midden.’

Strakke binnengevel

De binnengevel van het atrium vormt een strak geheel – het stucwerk is spierwit, de belijning kaarsrecht, het gevoel fris. Dat er een aanbouw van zo’n duizend vierkante meter is toegevoegd, valt zo op het blote oog niet te ontdekken. ‘Het oorspronkelijke pand had een U-vorm’, vertelt Snijders. ‘Door het dicht te maken, is een soort P-vorm ontstaan en kwam ruimte voor het atrium. We hebben het hele profiel van de binnengevel doorgezet, zodat er geen gekke hoekjes ontstaan en alles een geheel vormt.’ Alleen boven de toekomstige koffiebar hangt nu nog een bruinrode staalconstructie die wat verloren in de ruimte zweeft. ‘Dat wordt een afgesloten, glazen vergaderzaal’, licht Snijders toe. ‘Die hele verdieping wordt een plek met vergaderruimten voor DLA, van waaruit je zicht houdt op het atrium.’

Nog 2000 verhuurbare meters

Vervolgens neemt Snijders ons mee naar de eerste verdieping – die verwarrend genoeg juist op maaiveldhoogte ligt – aan de zuidzijde van het pand. Wie zich het oude Strawinskyhuis herinnert, moet hier even twee keer met zijn ogen knipperen. De ramen, die ooit maar een derde van de gevel besloegen, lopen nu van vloer tot plafond en bieden uitzicht op het aangrenzende Amaliaplein. Snijders: ‘DLA Piper huurt straks zo’n 75 procent van het Strawinskyhuis. Het deel waar we nu staan is nog niet verhuurd. In totaal gaat het om nog zo’n 2000 meter. Het atrium is uiteraard gedeeld.’

Duurzaamheid

Het Strawinskyhuis transformeert niet alleen tot een modern kantoorpand, maar ook tot een gebouw dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van deze tijd. Zo mag het zich na oplevering BREEAM Outstanding noemen, het hoogst haalbare label op het gebied van duurzaam bouwen. Het gebouw heeft een systeem voor koude-warmteopslag (WKO), en wanneer we naar de bovenste verdieping lopen zien we een trits aan zonnepanelen op het dak liggen. ‘Aan de binnenkant heeft het atriumdak akoestische panelen’, zegt Snijders als hij naast een van de driehoekige uitsteeksels gaat staan die het dak vormen. De aaneenrijging ervan ziet eruit als een soort gigantisch kartelmes – de dakelementen ogen vanuit dit perspectief veel groter dan vanuit de garden floor. ‘Aan de zuidzijde zitten de zonnepanelen, want daar schijnt de meeste zon. De ramen bevinden zich aan de noordzijde: op die manier laten ze wel zonlicht binnen maar niet te direct. Bovendien zorgt het binnenkomende zonlicht zo ook voor de opwarming van het gebouw.’

Eerder legden we een bouwweg aan vanuit de Strawinskylaan om te voorkomen dat bouwverkeer door de Prinses Irenestraat richting het Strawinskyhuis zou rijden. Daarvoor moesten we het fiets- en voetpad aan het Strawinskypad ter hoogte van het Strawinskyhuis afsluiten. Tot eind 2023 wordt er binnen nog doorgebouwd aan het Strawinskyhuis. Omdat de bouwweg hiervoor in gebruik blijft, blijven het fiets- en voetpad nog dicht tot kerst 2023.

Geef uw mening

Hans

Wanneer gaat het Strawinskypad weer open?? Het zou eind 2023 weer open gaan, maar zat gister nog helemaal dicht. Is er een heropeningsplan, of is de fietser weer nog langer de dupe? dank

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Hans, Het duurt helaas twee maanden langer. We starten a.s. maandag met de aanleg van de openbare ruimte rond het Strawinskyhuis. Dit is begin maart klaar. Dan gaat het Strawinskypad ook weer open.