skip to main content
Tijdelijke inrichting twee kavels Kop Zuidas

De ontwikkelingen in Kop Zuidas gaan snel. Bij wooncomplex The Newton worden de allerlaatste puntje op de i gezet, in Crossover zijn inmiddels de bewoners ingetrokken. En met de aanstaande oplevering van het Hogelandplein krijgt de openbare ruimte een fris gezicht. Alleen de kavels K en L2 moeten nog worden bebouwd (zie afbeelding), en langs de Kleine Wetering leggen we nog een parkje aan. Maar deze werkzaamheden starten op z’n vroegst met kavel K in 2026. En tot die tijd willen we de kavels een mooie tijdelijke inrichting geven. Daarover horen we graag uw mening. Denkt u met ons mee?

Sporten, ontspannen of iets anders?

Een sportveld, speeltoestellen voor de kinderen of toch bankjes waarop u rustig een boek kunt lezen?  Er zijn flink wat mogelijkheden voor een mooie en nuttige invulling van de beschikbare ruimte. Maar niet alles is mogelijk, want over een paar jaar wordt de tijdelijke invulling weer verwijderd om de kavels te kunnen bebouwen. Daarom komen er geen gebouwen en worden er geen grote bomen geplant. Het is ook niet de bedoeling dat er parkeerplekken komen.

Goed idee? Swipe mee

U kunt tot en met 15 oktober 2023 online met ons meedenken. Ga daarvoor naar zuidas.swipocratie.nl, of scan eenvoudig de QR-code met de camera van uw telefoon. Via de applicatie Swipocratie kunt u in ongeveer twee minuten – eenvoudig door naar links of rechts te ‘swipen’ – uw mening geven over stellingen en voorgelegde keuzes. Let op: u kunt in de applicatie niet terug swipen, dus het eerst gegeven antwoord telt.

QR code swipocratie

Staat uw idee niet tussen de mogelijkheden? Neem dan vooral contact met ons. Dat kan telefonisch via 0800-5065 of via deze website. Ook is ons Informatiecentrum in het WTC (Strawinskylaan 59) elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Vervolg

We maken de resultaten via deze website bekend. Op basis van die uitkomsten maken wij een voorstel voor het ontwerp van de tijdelijke inrichting. Dit voorstel willen wij eind 2023 met u delen. Het streven is om begin 2024 het ontwerp definitief te maken, zodat we snel kunnen beginnen met de inrichting. Over de exacte planning en de presentatie van het ontwerpvoorstel volgt later meer informatie. Bewoners en ondernemers in de omgeving informeren we rechtstreeks.

Wilt u zeker weten dat u verdere informatie over het ontwerp niet mist? Laat dan via dit formulier uw gegevens achter.

Geef uw mening

Aron

Allemaal leuk en aardig, tijdelijke invullingen. Maar als je ze te leuk en mooi maakt gaat men klagen als de (van tevoren afgesproken) tijd aanbreekt om het af te breken en eindelijk eens te gaan bouwen. Zelfs een saai grasveld kan die aanleiding geven. Mijn ideale invulling is daarom stelcon-betonplaten. Super functioneel voor allerlei activiteiten voor de buurt maar ziet er visueel niet uit, waardoor de toekomstige bouw door iedereen met, zelfs alle nimbys en boomers, warm zal worden onthaald. Er wordt ook geen toelichting gegeven waarom het zo bizar lang moet duren tot deze kavels getenderd gaan worden? Er is iets als een woningnood. Nog steeds.

Wim V

Breng op deze plek -tijdelijk het (door de buurt genoemde) Meertje van VanderEnde terug. In het verleden is het plasje vaak door de buurtkinderen gebruikt om te schaatsen in de winter en in de zomer is het geschikt -mits niet te diep en met een zandbodem- om pootje te baden. Ondertussen kan de natuur er z’n gang gaan. Simpel doeltreffend en vast goedkoop.

fred

eindelijk ook weer eens een verstandige opmerking , dat de gemeente geld tekort komt is natuurlijk niet waar , ze doen er alles aan om de bewoners uit te kleden en dat geld dan onverstandig uitgeven, helaas

Niama

Maak er iets van waar zowel kinderen als volwassenen plezier aan hebben. Er zijn veel kinderen in die buurt dus een speelveldje en een sportveldje zou wel erg leuk zijn.

Maarten bewoner gebouw Square

Ik heb weinig behoefte aan alle geinige sport- en spelvoorzieningen die worden voorgesteld in de Swipocratie. Mijn voorkeur zou hebben als de gemeente het gebied zoveel mogelijk ongemoeid laat. Het is helemaal niet erg en juist prettig als er ook wat gebieden zijn in de stad die niet tot de millimeter zijn ingevuld. Het spaart bovendien belastinggeld uit (de stad heeft al een tekort), evenals tijd en moeite (er zijn al tekorten op de arbeidsmarkt). Laat de stad zich op belangrijkere, permanente projecten richten. Laat op deze Kop Zuidas-kavels de natuur grotendeels zijn gang gaan, maai een deel af en toe zodat alles niet helemáál dichtgroeit, zaai eventueel wat leuke inheemse soorten, zorg voor enkele functionerende doorgangsroutes en paden, plaats eventueel wat bankjes of een wellicht een picknicktafel. Zorg daarnaast vooral WEL dat deze omgeving schoon blijft, het gebied is nu vergeven van zwerfafval. Volgens mij slaat de gemeentereiniging dit gebied nu over. Ruim ook groter bouwafval etc op en verwijder overbodige verharding. Als alles zo opgeruimd wordt, houden er een leuk stukje tijdelijke natuur over, tot de schop over een paar jaar weer in de grond gaat.

Groen

Allereerst natuurlijk jammer dat de creativelingen van de old school voortijdig zijn moeten vertrekken! Laat het dan tot de bouw groen wellicht wat tijdelijke volkstuintjes! Dan houden we het koel. Speelplaats die we hebben eerst goed onderhouden voordat je weer een nieuwe laat overwoekeren! Losplaatsen voor koeriers, zitten aan doodlopend stuk wat blokkeert door busjes. En toch graag onze parkeerplaatsen terug voor onze gasten! Nu hebben we niets! Rotonde openen tussen newton en crossover zodat het verkeer kan doorstromen en niet in het doodlopend stuk terecht komt.

fred

wat is een verzuurde boomer ????????

Fred

Wil de persoon zich kenbaar maken : Van Doe ff normaal? Waarom anoniem ,

Amsterdammer

Serieus? Alleen Fred is niet anoniem? En wie zegt dat jij je echte naam gebruikt? Denk ff na man! Maak je druk om belangrijke zaken en klaag niet om te klagen. Dat populistische gedram ...

fred

MARLIES, heeft de Zuidas raad teveel geld ?? waarom staan er vraagtekens rondom dit gebied waarin suggesties worden gevraagd ,laat dit in hemels naam alleen aan de omgeving over en niet aan andere Amsterdammers, die hebben er geen bal mee te maken wat op de kavels gaat komen,,OK???

Hans

#VerzuurdeBoomer,,, OK??

Amsterdammer

Doe ff normaal man! OK?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Fred, het gaat om de tijdelijke inrichting van de openbare ruimte. Die ruimte kan ook gebruikt worden door mensen die net wat verder weg wonen en de brief hierover niet ontvangen hebben.

Fred

Stef, goed te lezen dat je ook voor meer groen bent ipv speel gereedschap voor kinderen ,nu maar hopen dat de ambtenaar er ook zo over denkt, want de ervaring leert dat de RAAD juist minder groen wil , zij willen juist meer stenen om het landschap te ontgroenen . Nu moeten we uitkijken naar bomen op Hogeland plein , misschien komen er ook nog banken met rug leuning en afval bakken ????

Amsterdammer

man man man ...

Stef

Fijn dat we als bewoners kunnen meedenken. Ik hoop van harte dat er een mooie groene en kleurrijke omgeving komt, vol met planten en bloemen. Dat is goed voor ieder z'n gezondheid. Mensen van iedere leeftijd kunnen daarvan genieten en tevens iets leren over de natuur (waarvan we met z'n allen erg ver verwijderd van zijn geraakt). Groen zorgt ook voor verkoeling. Indien de zon schijnt is het immers al veel te warm hier met al dat steen en beton. Vraag het maar aan de mensen die wonen op de Gaasterlandstraat met uitkijk op Kavel L2. En het wordt ieder jaar alleen maar warmer en warmer. Daarom is het ook zo ontzettend jammer dat het Hogelandplein hoofdzakelijk uit steen bestaat (onbegrijpelijk, niet eens één boom?). Een groene omgeving zal waarschijnlijk ook tot de minste (geluids)overlast leiden, dit in tegenstelling tot sport of speelfaciliteiten (die er overigens al meer dan voldoende zijn in de buurt).

Stef

Ik lees nu de reactie van Marlies van 23 sept 13:12. Goed om te weten dat er wel degelijk meerdere bomen komen op het Hogelandplein. Hopelijk ook veel groen op de andere kavels.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Fred, fijn dat je meedenkt, dank voor je uitgebreide reactie! Groen wordt zeker een onderdeel van de inrichting. Wat betreft het Hogelandplein: hier komen wel degelijk bomen, zelfs een behoorlijk aantal. Het beste plantseizoen voor bomen is alleen wat later in het jaar (november/december), dus tegen die tijd zult u ze zien verschijnen.

Fred

Marlies, ook gswiped , daar staan alleen maar kleuter voorstellen op die veel lawaai zullen veroorzaken en daar zitten we hier niet op te wachten, waarom geen bloembollen er in zetten dat geeft wat kleur aan de omgeving , zeker nu de bunkers op Hogelandplantsoen in gebruik zijn: wat een afgang ! Ik kom graag eens kennis maken binnenkort,ok?

Amsterdammer

Wat een rare kleuter reactie. Fred, ga aub naar het platteland!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Fred, de meeste opties zijn toch niet gericht op kleuters? Bovendien is er ook ruimte voor andere ideeën dan die in de online tool staan. We zetten bloembollen in ieder geval op de lijst met aanvullende ideeën. Dank daarvoor!

Fred

juist deze info gelezen , en nu vraagt de ZUIDAS of de bewoners wellicht leuke ideeen hebben , maar heeft het planburo niet al jaren de suggestie klaar liggen wat er tot 2026 mee gaat gebeuren , de geschiedenis heeft geleerd dat plannen van bewoners in de onderste la verdwijnen !!!! KIJK uit naar een leuke reactie en ontmoet graag de persoon die dit regelt bij de Zuidas ????

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Fred, er ligt nog geen plan klaar, we vragen de omwonenden juist om mee te denken over hoe de tijdelijke inrichting eruit kan komen te zien. Op basis van de inbreng (die we ook met de buurt delen ;)), maken wij een voorstel. Dat presenteren we weer aan de buurt. Heb je al mee-gswiped? Misschien geeft dat een beter beeld van wat de bedoeling is.