Wie nu bij de metropoortjes in de passage van station Amsterdam Zuid omhoog kijkt, ziet op mooie dagen een blauwe lucht. Of grijze natuurlijk. Vanaf 5 augustus niet meer, dan is het dak van de passage, de Minervapassage geheten, weer dicht. We schuiven dan namelijk het voorlaatste deel van het nieuwe dak op zijn plek. (En dat is niet alleen een kwestie van schuiven, waarover hieronder meer.) Een week eerder, op 29 juli, doen we dat al voor de toekomstige tweede stationspassage van station Amsterdam Zuid: de Brittenpassage.
Kijk mee!
De schuifoperaties zijn via onze webcams live te volgen. Kijk vooral op de volgende momenten (alles onder voorbehoud):
Brittenpassage maandag 29 juli tussen 09.00 en 11.00 uur
Minervapassage maandag 5 augustus tussen 10.00 en 21.00 uur
Minervapassage dinsdag 6 augustus tussen 21.00 en 23.00 uur en in de ochtend van woensdag 7 augustus
Twee dakdelen
Het 70 meter lange dakdeel voor de toekomstige Brittenpassage (het zevende en laatste) ligt al een tijdje klaar op ons werkterrein naast de Parnassusweg, en hoeven we op 29 juli alleen een klein stuk naar het noorden te schuiven. Bij het schuiven van het 100 meter lange dakdeel voor de Minervapassage komt iets meer kijken. Dat ligt namelijk te rusten bovenop een dakdeel dat we eerder bouwden.
Schuiven
Op het onderste dakdeel hebben we zes gele stalen balken gelegd – het eerste deel van een schuifbaan. Daar weer bovenop ligt het nieuwe dakdeel voor de Minervapassage. Dat schuiven we op 5 augustus van de onderste af, zo’n 16 meter naar het noorden. Daarvoor verlengen we eerst de zes gele balken tot een complete schuifbaan die gestut wordt door funderingspalen. We hebben dan net genoeg ruimte om met vier kleine hydraulische vijzels het dek iets op te schuiven, om zo ruimte te maken voor vier grotere vijzels (de zwaarste daarvan weegt zo’n 1.000 kilo). Die duwen het dek vervolgens met korte slagen noordwaarts naar zijn eindbestemming, parallel aan de A10. Tijdens de schuifoperatie loopt er continu een trekdraad mee die via sensoren de afstand van alle vijzels meet. Zo weten we zeker dat het dek over de hele lengte gelijkmatig over de schuifbaan glijdt.
Vijzel
Een vijzel lijkt een beetje op fietspomp, maar dan gevuld met vloeistof in plaats van lucht. Door steeds meer vloeistof in de vijzel te spuiten wordt die vloeistof samengeperst (zoals je met een fietspomp lucht in je band perst). Zo ontstaat de druk die wordt gebruikt om het dakdeel over de schuifbaan te duwen.
Tijdelijke steunpunten
De schuifbaan eindigt op enkele tijdelijke steunpunten, om precies te zijn 15,7 meter verderop. We tillen het dek dan met een paar kleine, krachtige vijzels eventjes 50 millimeter op om de schuifbaan eronder te verwijderen. Maar als we daarmee klaar zijn, ligt het dek nog steeds te hoog: we hebben immers gebouwd bovenop het bestaande dakdeel en het moet op gelijke hoogte komen. Om het naar de juiste hoogte te laten zakken, moeten we de tijdelijke steunpunten met zo’n twee meter inkorten. Pas dan landt het dek op zijn definitieve rustplek op de landhoofden aan weerszijden van de passage.
Twee meter zakken
De tijdelijke steunpunten lijken zo gekopieerd uit het populaire spel Jenga. Om het dek te laten zakken, halen we verdieping voor verdieping de stalen balkjes (‘broodjes’) weg. Daarvoor laten we de vijzels eerst op de buitenste twee balkjes steunen, zodat we de middelste twee balkjes (na het kort liften van het dek) weg kunnen halen. Vervolgens draaien we dat om: de vijzels komen aan de buitenkant te staan, zodat we de overgebleven middelste twee weg kunnen halen. En dat herhalen we voor elke verdieping, net zolang tot de onderkant van het dek 4,928 meter boven NAP bereikt. Dan ligt het dek op gelijke hoogte met het naastgelegen dek. En op de juiste hoogte om het dak van de Minervapassage onder de metrosporen te verhogen van 2,5 meter naar 4 meter – net als onder de treinsporen.

Terugbouwen spoor
Liggen de twee dakdelen eenmaal op hun plek, dan bouwen daarop het noordelijke metrospoor terug dat we eerder hebben verwijderd. Dit is stap twee in het op gelijke hoogte brengen van alle metro- en treinsporen: eerder kreeg de Noord/Zuidlijn al een verhoogd perron. In 2025 verhogen we het laatste, meest zuidelijke metrospoor. Dan liggen alle sporen van het station op dezelfde hoogte en kunnen we verder met de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Want: alle metroperrons die we straks hebben verhoogd, zijn tijdelijk. We bouwen nieuwe metroperrons tussen de huidige Minervapassage en de nieuwe Brittenpassage in. De Brittenpassage gaat open uiterlijk in 2027 waarna we verder kunnen met de uitbreiding van de Minervapassage, naar verwachting gereed in 2031.
Vernieuwing station Amsterdam Zuid
In de zomer van 2024 werken we zeven weken lang aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. We verwijderen het meest noordelijke metrospoor. Zo kunnen we een nieuw metroviaduct boven de Parnassusweg bouwen en het metroviaduct boven de Beethovenstraat verhogen. En dus delen van het dak van de Minervapassage en de Brittenpassage naar hun plek te kunnen schuiven. Bekijk hier hoe we het station in fases vernieuwen.
Artikel delen:
Geef uw mening